Sterilizarea sau castrarea animalelor de companie este un subiect important și uneori controversat în lumea proprietarilor de animale. Însă, înainte de a lua o decizie, este esențial să înțelegem beneficiile pe termen lung pe care le poate aduce acest proces pentru sănătatea și bunăstarea animalelor noastre de companie.

Ce este sterilizarea / castrarea cainelui sau a pisicii?

Sterilizarea sau castrarea reprezintă o procedură chirurgicală comună efectuată de către medicii veterinari pentru a împiedica reproducerea animalelor de companie. 

Sterilizarea și castrarea sunt proceduri simple și relativ sigure, realizată sub anestezie generală, care pot fi efectuate la orice vârstă, deși mulți veterinari recomandă efectuarea acestora la vârste fragede pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate și comportament. 

Varsta pentru sterilizarea/castrarea animalelor difera în funcție de specie, rasă și sex. Dacă ne gândim la animalele din rasele comune atunci aceste limite sunt mai permisive dar pentru animalele de rasă, mai ales din rasele de talie mare și gigant vârstă contează foarte mult in alegerea momentului oportun sterilizarii. In momentul de fata sunt discuții la nivel internațional legate de sterilizarea sau nu a animalelor din anumite rase de caini (ex. Ciobanesc german, labrador) luandu-se în considerare amânarea sau lăsarea animalului intact mai ales dacă acesta este predispus problemelor articulare (specifice acestor rase) făcându-se legătură între incarcatura hormonala și mobilitatea articulara de-a lungul vieții animalului. 

Sterilizarea femelelor 

Sterilizarea unei femele implică îndepărtarea ovarelor și, în unele cazuri, a uterului. Acest lucru împiedică femelele să devină gestantă și să aducă pui pe lume.  

Manopera de ovariectomie (indepartarea doar a ovarelor) nu este o practica general acceptata deoarece femela poate sa aibă în continuare probleme pe partea de aparat reproducator, la nivelul uretului – respectiv sa faca PIOMETRU. Se practica ovariohisterectomia – indepartarea completa a aparatului reproducator (ovare, uter).  

Sterilizarea este adesea denumită “castrare” în cazul femelelor, dar termenul corect este sterilizare. 

Castrarea masculilor 

Castrarea unui mascul implică îndepărtarea testiculelor. Această procedură împiedică masculii să producă spermă și să fie capabili să se reproducă. 

Castrarea este adesea denumită “sterilizare” în cazul masculilor, dar termenul corect este castrare. 

De ce să-ți sterilizezi câinele sau pisica?

cabinet veterinar constanta

Sterilizarea sau castrarea animalelor de companie aduce numeroase beneficii atât pentru animalul în cauză, cât și pentru întreaga comunitate deținătorilor de animale. Pe lângă reducerea riscului de suprapopulare și controlul nedorit al reproducerii, aceste proceduri chirurgicale contribuie la îmbunătățirea sănătății și comportamentului animalului tău de companie. De la reducerea riscului de boli grave ale organelor reproductive la creșterea stării de calm și echilibru, sterilizarea sau castrarea reprezintă un pas important în asigurarea unei vieți sănătoase și fericite pentru câinele sau pisica ta, contribuind în același timp la binele comun al comunității de animale de companie.

Controlul populației animalelor de companie

Prin eliminarea capacității animalelor de companie de a se reproduce, sterilizarea și castrarea contribuie la reducerea riscului de suprapopulare și la controlul nedorit al reproducerii. 

Acest lucru nu numai că ajută la prevenirea nașterii unui număr excesiv de pui, dar reduce și riscul de încrucișare necontrolată și îmbunătățește sănătatea și bunăstarea animalelor de companie. 

În plus, controlul împerecherii animalelor este esențial pentru a combate problema animalelor abandonate pe străzi și în adăposturi, a animalelor flămânde și a altor forme de suferință care pot apărea ca urmare a unei suprapopulări neregulate. 

cabinet veterinar constanta

sursa: resqct.org

Uită-te ce se poate întâmpla în doar 6 ani dacă o femelă – câine sau pisică – este lăsată să se împerecheze necontrolat! Da, acela e numărul de pui ce pot apărea pe lume! 

Beneficii legate de sănătatea animalului de companie

Prelungirea duratei de viață a animalului 

Sterilizarea sau castrarea poate contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă pentru animalul tău de companie prin eliminarea sau scăderea riscului apariției anumitor boli grave ale organelor reproductive, precum cancerul organelor de reproducere, infecțiile uterine grave și alte afecțiuni legate de organele genitale. De asemenea, studiile au arătat că animalele sterilizate sau castrate tind să trăiască mai mult decât animalele intacte, deoarece sunt expuse la un risc mai mic de complicații medicale asociate cu organele reproductive. Prin urmare, sterilizarea sau castrarea nu numai că protejează animalele de suprapopulare și alte riscuri asociate cu reproducerea, dar poate și să le ofere o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Reducerea riscului la anumite afecțiuni

Sterilizarea sau castrarea poate reduce riscul anumitor boli grave ale organelor reproductive la ambele sexe ale animalelor de companie. 

La femele, sterilizarea poate reduce riscul de cancer mamar, care este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la femelele neîmperecheate/nesterilizate. De asemenea, poate reduce riscul de infecții uterine severe, cum ar fi piometrul, o condiție care poate pune viața în pericol (urgenta medicala). 

La masculi, castrarea poate reduce riscul de cancer testicular, precum și riscul de alte afecțiuni ale organelor genitale, cum ar fi prostatita și afecțiunile vezicii urinare. 

Prin urmare, sterilizarea sau castrarea poate contribui la menținerea sănătății reproductive și generale a animalelor de companie, reducând riscul de boli grave și complicații medicale asociate cu organele reproductive.

Beneficii legate de comportamentul animalului de companie 

Sterilizarea sau castrarea poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra comportamentului animalului de companie, atât la femele, cât și la masculi, indiferent dacă este vorba de pisici sau câini. 

La femele, sterilizarea reduce comportamentele legate de ciclul de călduri, cum ar fi mirosurile intense și dorința de a atrage parteneri. Acest lucru poate duce la o stare de calm și echilibru în timpul întregului ciclu menstrual, eliminând comportamentele nedorite și frustrările asociate cu căldurile regulate. 

În cazul masculilor, castrarea poate reduce comportamentele agresive și teritoriale, precum și dorința de a marca teritoriul cu urină. De asemenea, poate reduce tendința de a fugi sau de a căuta partenere sexuale, ceea ce poate duce la riscuri crescute de accidente și pierderi. 

Atât pentru pisici, cât și pentru câini, sterilizarea sau castrarea poate contribui la o interacțiune mai plăcută cu proprietarii și cu alte animale de companie. Animalele sterilizate sau castrate tind să fie mai prietenoase, mai puțin predispuse la conflicte și mai concentrate asupra interacțiunii umane, ceea ce poate îmbunătăți relația dintre animal și stăpân. Prin urmare, sterilizarea sau castrarea nu numai că poate reduce comportamentele nedorite și agresive la animalele de companie, dar poate și să promoveze un mediu mai armonios și mai liniștit în casă, atât pentru animale, cât și pentru stăpâni. 

Cabinet veterinar de incredere pentru sterilizarea / castrarea animalului de companie in Constanta

Este important să discuți cu medicul veterinar pentru a determina cel mai bun moment pentru sterilizarea sau castrarea animalului tău de companie și pentru a te asigura că înțelegi complet procesul și beneficiile acestuia. 

Sterilizarea și castrarea animalelor de companie sunt pași importanți în asigurarea sănătății și bunăstării acestora, precum și în controlul populației de animale de companie. 

Prin luarea acestei decizii responsabile, contribuiți la îmbunătățirea calității vieții animalelor dumneavoastră și la promovarea unei comunități mai sănătoase și mai echilibrate pentru toate ființele.

Dacă ești in căutarea unui cabinet veterinar Constanta de încredere, unde să-ți sterilizezi/castrezi cainele sau pisica în deplină siguranță, iti recomandam Cabinet Veterinar Valu, locul unde animalutele vin de drag la Dr. Vet. Rebeca Neagu. 

Iti lasam mai jos datele de contact:

Cabinet Veterinar Valu – Dr. Vet. Rebeca Neagu

Telefon: 0725.826.052

Adresa cabinet: Str. Dumitru Olariu nr.13, loc. Valu lui Traian, jud. Constanta

Sfaturi pentru un somn mai bun

Previous article

Ce tip de miere de albine să consumi pentru un efect calmant și relaxant? Alege mierea de tei!

Next article

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in DIVERSE