Zlatibor – Sirogojno și Cascada Gostilje

Zlatibor – Sirogojno și Cascada Gostilje

Am citit multe lucruri interesante despre Sirogojno, care e un fel de muzeu al satului și mi s-a părut că e un mod foarte interesant de a cunoaște viața la țară în Serbia acum peste un secol. Este un obiectiv turistic destul de popular și a fost puțin mai greu cu parcarea, dar ne-am descurcat până la urmă. Intrarea e undeva la 150 dinari (aproximativ 5,5 lei) și am primit și o hartă cu explicații, astfel încât a fost ușor să ne descurcăm.

Prin toată locația există indicatoare, deci nu e ușor să te pierzi.

Tot muzeul arată ca un sat străvechi, cu toate că în realitate aceste case au fost aduse ulterior. Însă există și posibilitatea de cazare în mici căsuțe asemănătare cu cele de vizitat și chiar o căsuță-restaurant. Cred că e o experiență faină mai ales pentru cei care nu au avut bunici la sat. Mie mi-a amintit însă foarte mult de copilărie și mi se pare incredibil cât de mult ne asemănăm cu sârbii.

Sunt extrem de multe case și la intrarea fiecăreia este prezentată povestea familiei ce a locuit acolo, ceea ce a făcut totul să fie mult mai veridic. Am putut să intrăm și înăuntru și acolo am văzut într-adevăr dovezi ale trecutului. Pentru că au trecut deja vreo două luni de când ne-am întors nu mai țin minte toate poveștile pe care le-am aflat aici, fotografiile mi-au adus aminte de câteva, dar prefer să nu le stric cu incertitudini, așa că voi lăsa doar imaginile să vorbească.

După ce am terminat cu muzeul satului, ultimul obiectiv de pe lista noastră a fost cascada Gostilje. Și aici parcă a trebuit să plătim ceva ca să putem trece cu mașina, însă chiar dacă nu există parcare amenajată, practic e un câmp liber în care găsești locuri libere câte vrei.

Înainte de a ajunge la cascada propriu-zisă este un loc de joacă frumos amenajat, deci mi se pare un loc ok să mergi și cu copiii. Chiar lângă cascadă era ceea ce presupun că se voia a fi un restaurant cu terasă, dar era închis. De fapt nu prea mai era nimeni pe acolo, așa că ne-am putut bucura de cascadă în liniște.

Gostilje este cea mai mare cascadă din Serbia, cam 12m, ceea ce nu e chiar așa de mare. Dar e frumoasă și o poți privi din mai multe perspective.

Nu am stat mult aici, cam jumătate de oră ca să ne odihnim (și să ascultăm cascada pentru că e foarte relaxant), dar mi se pare un loc bun să-ți petreci ziua cu familia, eventual la un picnic.

Și cu asta închei povestirile din Zlatibor, dar vacanța noastră încă nu a ajuns la sfârșit.


2 thoughts on “Zlatibor – Sirogojno și Cascada Gostilje

  1. Ce de obiective turistice are Zlatiborul! Chiar merita sa mergi pana acolo. Totusi, Serbia nu este cea mai cautata, cea mai populara destinatie turistica. Oare de ce?

    1. Probabil pentru ca nu are o mare sau vreun obiectiv din asta mai popular. In Zlatibor presupun ca ar fi fain sa mergi la schi, dar e in partea opusa fata de Romania, aproape de granita cu Muntenegru. Insa e frumos in Serbia si mai ales ieftin 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered