Zlatibor – Peștera Stopica

Zlatibor – Peștera Stopica

Data trecută v-am spus despre stațiune și cum ne-am petrecut seara acolo, iar de data aceasta voi începe să vă povestesc ce am făcut în restul zilei. În jurul Zlatiborului există câteva obective turistice foarte interesante pe care le-am vizitat, mai exact o peșteră (Stopica), un muzeu al satului (Sirogojno) și o cascadă (Gostilje). Astăzi vă povestesc despre primul obiectiv.

Peștera Stopica

Peșterile sunt relativ un subiect nou pentru mine, nu am vizitat foarte multe. În afară de cele pe care le-am văzut când eram mică și le-am uitat complet, mai știu doar de Scărișoara și de Baraceve Splije din Croația. Până la Stopica am mers cu mașina și am găsit o parcare amenajată, parcă am plătit pentru ea, dar foarte puțin. Traseul până acolo e frumos trasat și îngrijit și intrarea în peșteră e un adevărat festin vizual.

Intrarea în peșteră e individuală și costă undeva la echivalentul a 9 lei. Era un domn la intrare, presupun că era ceva ghid, care ne-a spus în engleză că putem intra, să ne plimbăm, să vedem tot și la ieșire vom povesti despre ce am văzut. Așa că am pornit. Începutul peșterii mi s-a părut foarte asemănător cu Scărișoara, lipseau doar ghețarii.

Apoi am ajuns la ceea ce eu am considerat punctul culminant, micile "bazine" formate din sedimente de piatră de var, pe etaje, care mi-au amintit de Pamukkale. Peștera e amenajată cu lumini multicolore și deci nu am putut vedea culoarea lor reală, pe ceva afiș de la intrare am citit că ar fi roz, dar după ce m-am uitat pe internet la niște poze mai clare mă îndoiesc un pic. Dar oricum, rămân foarte spectaculoase.

Prin toată peștera trece un râu și dacă ajungi în capăt dai de o mică cascadă.

Nu e o peșteră foarte mare (dar e cea mai mare în care am fost eu), însă e frumos amenajată, multe lumini, multe stalactite, mi s-a părut foarte impresionantă și eu zic că merită vizitată.

La ieșirea din peșteră am avut însă parte de o mică dezamăgire. "Ghidul" care ne-a promis povești era ocupat cu alți turiști sârbi. Asta e, ne-am așezat cuminți pe o băncuță așteptând să termine și să vină și la noi. Am stat vreo zece minute, după care… a plecat. Fără să ne zică ceva, să ne spună să-l așteptăm, sau pur și simplu să ne recunoască existența. Am plecat deci și toate informațiile despre peșteră le-am citit de pe un afiș de la intrare. Ne-am cumpărat totuși un magnet de frigider să avem amintire.

 


4 thoughts on “Zlatibor – Peștera Stopica

  1. Ultima dată când am fost într-o peșteră era prin liceu. Și am fost la peștera de gheață, acum însă știu ce vreau să văd anii viitori. Mă alimentez cu pozele astea și poate că peste doi trei ani, ajung și eu să mă bucur de ele așa cum te bucuri tu. Te invidiez!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered