Teoria conspiraţiei

Teoria conspiraţiei

De vreo două luni, subiectul care mă interesează pe mine cel mai tare sunt jocurile. În general am lucrat mai mult cu jocuri de băieţi, însă am intrat în contact şi cu jocuri de fete. Un prieten m-a întrebat ce-i cu discriminarea asta să le denumesc "de băieţi" sau "de fete", aşa că voi începe cu această explicaţie.

Jocurile de băieţi sunt jocuri de genul: racing, parking, shooting, adventure etc. Probabil că le ştiţi. Unele sunt complexe, altele simple, însă cer multă determinare. Trebuie să fii competitiv şi ambiţios ca să intri în highscore-uri. Când împuşti zombie sau terorişti îţi antrenezi coordonarea mână-ochi. Când parchezi maşini îţi îmbunătăţeşti abilităţi de înţelegere a fizicii. La curse de maşini şi chiar şi la shootinguri înveţi să gândeşti sub presiune. Dacă îţi apare un civil în timp ce tu tragi cu foc în inamici? Dacă apare o curbă de nicăieri în timp ce tu mergi cu viteză? Există o mulţime de jocuri de strategie care te provoacă să gândeşti. În plus, toate aceste jocuri au multe nivele care te fac să îţi doreşti să fii mai bun, să le termini pe toate.

Jocurile de fete sunt în general de tipul dress up, make up, facial sau cooking. Adică tot ce te învaţă e cum să asortezi hainele şi să te machiezi corect. Te învaţă că orice femeie poate arăta bine şi îţi antrenează simţul estetic. Iar cele mai fericite cazuri sunt jocurile în care înveţi să găteşi sau să ai grijă de animale. Nu poţi să pierzi sau să câştigi, nu eşti limitată de timp şi nu ai competiţie.

M-am gândit bine şi am ajuns la concluzia că toată chestia asta e un fel de conspiraţie mondială pentru a antrena bărbaţii de mici să îşi folosească inteligenţa, în timp ce fetele sunt încurajate să fie frumoase şi proaste. Să arate bine şi să stea în bucătărie.

Există şi unele jocuri destinate fetelor care sunt ceva mai complexe, în care poţi să câştigi sau să pierzi, cu punctaj şi care necesită multă îndemânare, însă acestea sunt destinate unor vârste ceva mai mari. În timp ce jocurile de băieţi toate sunt concepute astfel.

Cred că există totuşi un avantaj pentru acele femei care reuşesc să supravieţuiască unei astfel de conspiraţii şi să găsească modalităţi să îşi dezvolte inteligenţa. Într-o lume în care toţi te cred prost, e mai uşor să-i manipulezi pe ceilalţi. Ştiu că sună cinic, dar eu consider manipularea cea mai bună unealtă de zi cu zi, şi o folosim asupra celorlaţi aproape inconştient. Bine, asta poate o să fie subiectul unui alt articol.

Până una alta voi ce credeţi, e ok cum sunt concepute jocurile destinate fetelor? Credeţi că ar putea deveni şi ele ceva mai greu de câştigat?


11 thoughts on “Teoria conspiraţiei

 1. Nope, jocurile pentru fete trebuie sa ramana facile, sa nu ne puna la incercare neuronii in vreun fel. Cum altfel o sa putem deveni idealele femei frumoase si proaste pe care si le doresc barbatii cu o buna coordonare mana-ochi?!

 2. Nu as putea sa-mi pierd timpul cu astfel de jocuri. Nu ma atrag nici cele pentru fete, nici cele cu impuscaturi, aventuri sau parcare de masini pentru baieti. Mda, poate dezvolta anumite abilitati, dar eu le gasesc mega plictisitoare si total nepotrivite pentru personalitatea mea. Sunt ceva mai pacifista de felul meu.
  Tu ai ridicat insa o problema interesanta, nu stiu daca e manipulare, poate cei care le-au creat s-au gandit strict la preocuparile si pasiunile celor doua sexe. Pentru ca nu le impiedica nimeni pe fetele de toate varstele sa se bage si la jocurile pentru baieti. Si sunt multe care fac asta.

 3. Nu e vorba ca le sunt interzise fetelor sa se joace jocuri de baieti, insa nu e vorba de femei mature, nici macar adolescente, e vorba de fetite mici. Si fetitele rareori sunt atrase de jocuri cu impuscaturi sau masini, e logic sa fie atrase de jocuri pe tematici feminine: haine, Barbie etc.

  Insa dilema mea este de ce aceste jocuri nu au nici cel mai mic grad de dificultate. De ce nu exista un sistem prin care poti sa castigi sau sa pierzi? De ce nu poti intra in competitie cu alte jucatoare? De ce nu-ti dezvolta nici o abilitate reala?

 4. In general este raspunsul ofertei la cerere. Adica asta se cauta, asta se doreste, asta se ofera. Pentriu ca daca producatorii de jocuri aveau semnale puternice din piata ca nu se cauda/vand astfel de jocuri pentru femei, atunci isi schimbau optica.
  Dar pentru ca piata asta cere …. asta se ofera: jocuri simple, fara unhappy end, etc.

 5. Anda, deja suntem exagerat de orgoliosi si ambitiosi, nu cred ca e nevoie ca jocurile sa ne potenteze aceste caracteristici native. Eu de cand ma stiu am fost in competitie cu intreg Universul… Poate era mai bine sa fi fost ceva mai indiferenta…

 6. @Taraboste asta se cere pentru ca asa s-au invatat, insa din cate stiu eu, piata se mai si educa. Cu atat mai mult cu cat este vorba de niste fetite mici, care sunt foarte influentabile. Eu ca parinte m-as bucura sa le arat copiilor mei jocuri educative.

  @Nice dimpotriva, mie mi se pare ca foarte putini oameni sunt ambitiosi cu adevarat. Majoritatea sunt foarte foarte comozi. Putina competitie poate scoate din tine calitati pe care nici nu stiai ca le ai. Si te poate invata si chestii gen fair play-ul. Pe cand jucand jocuri unde intotdeauna tu esti cel care castiga, nu te invata decat ca totul ti se cuvine, iar atunci cand o sa pierzi ceva cu adevarat, in viata reala, nu o sa stii cum sa accepti acest lucru.

  Ca oameni maturi este usor sa privim lucrurile astea cu indiferenta, insa cu totii ne-am jucat cand eram copii (chiar daca nu jocuri pe calculator, dar jocuri), si fiecare dintre ele ne-au format intr-un fel sau altul. Eu cand eram mica nici sa mananc nu voiam daca nu era implicat un joc in acest proces.

  Am observat chiar si acum, mie imi plac mult jocurile de tip Time Management, iar cand vine apoi o situatie in care trebuie sa fac multitasking imi este mult mai usor, pentru ca am antrenament.

 7. Eu ma bucuram de jocurile pentru fete dar sincer imi facea o deosebita placere sa joc jocurile de baieti. Pana la urma e vorba de echilibru si de personalitatea fiecarui individ, zic eu.

 8. Si tu ce ai vrea? Sa ne scrantim de mici putinii neuroni cu care ne-a inzestrat mama-natura? Sa nu mai fim sexul slab, care trebuie protejat de masculii fiorosi? :))

 9. As vrea ca si jocurile e fete sa aiba cat de cat ceva provocator in ele, astfel incat sa-si dezvolte si fetitele inteligenta in acelsi ritm cu baietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered