Sutomore: părți negative

Sutomore: părți negative

N-am avut nici o vacanță nereușită până acum, însă am avut vacanțe perfecte și mai puțin perfecte. Pentru că aceasta a fost lungă și a cuprins multe locații, a avut și părți super frumoase, dar și câteva mai nereușite. În articolul despre Durmitor National Park am povestit despre prima mea experiență negativă la o cazare și astăzi o să povestesc și despre prima locație de care am fost puțin dezamăgită: Sutomore. Din fericire acestea au fost singurele experiențe mai puțin plăcute din această excursie și nu au reușit în nici un caz să ne-o strice, dar prefer să povestesc și despre ele pentru că îmi doresc ca acest blog să fie un ajutor pentru cei care își vor planifica vacanțe în viitor.

Am ajuns în stațiune undeva de ora 13-14, ne-am cazat și am zis să nu pierdem o zi de plajă, deci ne-am luat costumele de baie cu noi și am pornit spre litoral. Astfel am descoperit că Sutomore este stațiunea unde merg în mod normal muntenegrenii, deci nu e chiar așa orientată spre turiști străini, e mai ieftină, dar mai puțin civilizată, seamănă foarte bine cu un Costinești de la noi, doar că un pic mai înapoiat. Multă, multă lume, foarte puțini vorbesc engleză, multe terase, bazar, muzică extrem de tare (multe semănau a manele, doar că în limba lor, și cele care nu erau manele mergeau spre house), terase care păreau a fi cluburi și distracția începuse deja la ora asta, puține coșuri de gunoi, deci multă mizerie. Oricum, un haos destul de copleșitor. Și toate plajele pline ochi. Am început să întrebăm de niște șezlonguri libere, dar nu erau nicăieri. Nici măcar să-ți pui pătura nu aveai loc, fiecare centimetru din plajă părea a fi ocupat. Eu deja începusem să-mi pierd speranța, ne plimbasem destul de departe deja, până cineva ne-a răspuns pozitiv. Mai avea fix 2 șezlonguri, cel mai departe de plajă, nu foarte curată zona, un șezlong era și stricat, umbrela mai mult improvizată, muzică asurzitoare… am rămas acolo, însă nu mi-a lăsat o impresie prea plăcută.

Seara, după ce ne-am întors la cazare și am făcut un duș, am zis să ieșim și noi în oraș, prin stațiune, eventual să mâncăm la un restaurant. Parcă seara era și mai multă lume ca în timpul zilei. Deci multă, multă lume, muzică, am găsit chiar și un parc de distracții. Am apucat să fac și câteva poze.

Sutomore Market

Sutomore Fair

Souvenir Shops

People in the street

Evening in Sutomore

Zona în care am făcut aceste poze nu avea chiar așa mulți oameni, să vedeți mai departe (acolo nici n-am mai avut curaj să-mi scot aparatul). La un moment dat apare prin mulțime un autocar, care încerca să parcheze cu spatele. Mulțimea s-a blocat și efectiv a trebuit să ne oprim cam 10 minute, pentru că nu aveai cum să te mai miști în nici o direcție. Oameni ieșeau din mulțime să-l dirijeze, efectiv un bâlci, pentru câteva momente am și uitat că nu-s în țară.

Mi-a și trecut pofta de restaurant, am zis hai să ne luăm o felie de pizza, să ne așezăm pe bordura care dă spre plajă și să privim măcar marea. Nici nu apucăm bine să ne așezăm, că se ia curentul. În toată stațiunea. Și a rămas așa cam 3 ore. Noi între timp ne-am dus spre cazare, ne-am oprit la o alimentară unde se făceau cumpărături cu lanternele de la telefoane, ne-am luat chipsuri și cidru (măcar au Somersby, ăla cu mure e foarte bun) și ne-am petrecut restul serii la noi pe terasă (aveam în camera o lumină de rezervă, deci n-am stat pe întuneric complet). M-au întrebat câțiva prieteni dacă a fost benză în stațiune după ce s-a luat curentul, din fericire nu a fost chiar beznă pentru că multe hoteluri aveau generatoare (ceea ce mă face să mă întreb cât de des se întâmplă fenomenul pe aici). Am avut un pic de emoții când ne-am întors la cazare pentru că ușa se deschidea cu cartelă, din fericire n-au fost probleme.

Când ne-am pus în pat să dormim, cu toate că am închis ușa la balcon, tot se auzeau manelele de afară (din păcate a revenit curentul). S-au tot auzit până pe la 2 noaptea. Eu personal am avut o insomnie cruntă în prima seară, cred că am apucat să dorm vreo două ore, de la 4 la 6. Cred că vă puteți imagina că am rămas cu un gust amar după această primă zi și am fost destul de dezamăgită că am făcut această alegere nefericită.

După cum am zis și articolul anterior, am reușit până la urmă să ne salvăm vacanța începând de a doua zi. Am găsit o plajă mai ok și trezitul devreme a ajutat mult, iar în stațiune n-am mai ieșit deloc, am preferat să descoperim localitățile din jur, despre care vă voi povesti articolele viitoare. Singurul lucru de care n-am putut scăpa a fost muzica care se auzea seara când voiam să dorm.

Am rămas totuși cu ceva bun din această experiență și anume faptul că acum știu exact ce caut într-o vacanță la mare: liniște!


6 thoughts on “Sutomore: părți negative

  1. Si eu prefer linistea. Doar ca nu doar in vacanta ci si cand sunt la munca, in tara, prin hipermarketuri, oriunde. Si nici aglomeratia n-o suport deloc. 

    Pe mine ma deranjeaza pana si vecinii galagiosi care petrec cu mult alcool pe tarasa hotelului (cum am avut la Veliko Tarnovo) sau in balcon (cum am intalnit la Sunny Beach) pana noaptea tarziu sub pretextul ca sunt in concediu si n-au venit sa se odihneasca ci sa se distreze. Evident ca nu pot sa adorm si trebuie sa astept sa inceteze "bairamul". De aceea am apreciat enorm cazarea din Balcic, hotelul unde am stat a fost unul extrem de linistit, si chiar daca mai avea unele minusuri, i-am acordat nota 10. Bine, probabil ca mai conteaza si statiunea, ca in general tot Balcicul e un oras mic si foarte linistit, unde oamenii nu vin la distractie(gen muzica, bautura, cluburi, dans).

    Oricum voi aveti masina, oricum sunteti tineri, energici si ideea era sa va plimbati prin toate zonele invecinate, ca sa descoperiti tot ce era mai frumos si mai interesant din Muntenegru. Cat sa stai la plaja in acelasi loc? 

    Eu in Parga, de ex, desi am avut langa vila o plaja superba(imensa, cu nisip fin, cu multe sezlonguri libere si uneori gratuite, cu apa clara si turcoaz,cu munti si un castel in fundal), am cautat sa explorez tot ce avea zona de oferit, am mers chiar si cu taxi-boatul la celelalte plaje din jur. 

     

    1. Eh, la plaja am cam stat in acelasi loc :)) Nu-s foarte multe plaje idilice in Muntenegreu. Dar asa, sa vizitam, sa mancam, sa ne petrecem o dupa-masa linistita, am mers prin alte statiuni.

  2. Ce naspa, chiar nu-mi imaginam ca exista si alte locuri care pot fi asociate cu Costinesti, un sat plin de turisti ciobani si neciopliti in cea mai mare parte. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered