Summer Trip 2015 – Zagreb

Summer Trip 2015 – Zagreb

Vă spun de la început cu părere de rău că n-am poze multe din Zagreb. Pe vremea excursiei mă gândeam că nu mai scriu pe blog, deci nu m-am gândit să fac fotografii speciale pentru el.

Am pornit din Budapesta de dimineață și n-am făcut foarte mult până în Zagreb, având în vedere că aproape tot drumul e autostradă. Cu opriri pentru cafea și mic dejun, am ajuns pe la 12:30 – 13:00, care a fost din nou ceva mai devreme decât ne-am așteptat nu doar noi, ci și proprietara apartamentului pe care l-am închiriat. Am stat în apartament Brozova și Jelena, proprietara, a fost singura dintre toți care ne-a scris mailuri. Am mai sunat-o de pe drum să-i zicem cum ajungem și până la urmă și-a dat tot interesul să reușim să ne cazăm.

Trebuie să vă zic în primul rând că aproape toate apartamentele pe care le-am rezervat pe booking arată în realitate ca în poze, aproape incredibil dacă stai să te gândești, mai ales că eu sunt o persoană foarte sceptică. Apartament Brozova e poate singurul care în realitate arăta mai bine decât in poze. E un apartament undeva aproape de centru (cam 20 de minute de mers pe jos) și de fapt e un fel de casă cu curte (sau mai bine zis parterul unei case). A fost super că ne-am putut parca mașina în curte, am avut chiar și o măsuță și scaune afară, ceea ce pentru ceilalți 3 călători, toți fumători, a fost binevenit. Apartamentul e în stil trenuleț. Începe cu o bucătărie mare și foarte luminoasă, de unde ai intrare direct în baie, apoi tot din bucătărie intri într-o cameră-living cu canapea extensibilă de două persoane (am dormit noi de data asta pe ea și a fost super confortabilă, am dormit mult mai bine decât în Budapesta, dar poate și din cauză că n-a mai fost cald) și de aici poți intra într-un dormitor micuț cu pat dublu. Un super plus a fost faptul că Jelena ne-a lăsat hărți, ghiduri de turist prin Zagreb și o cutie de ceaiuri (plus o lămâie mare și un lime). Pozele sunt de pe booking:

Zagrebul e foarte diferit de alte capitale europene în care am fost și aș compara Croația mai degrabă cu România, din foarte multe puncte de vedere. Nu mă înțelegeți greșit, e o țară super frumoasă și din punct de vedere turistic e net superioară comparativ cu ceea ce se întâmplă la noi, însă în alte aspecte, nu-s așa diferiți. De exemplu, blocurile cu tentă comunistă din Zagreb, sau faptul că mijloacele de transport în comun n-au nici un fel de indicații care ar putea ajuta un străin să afle încotro se îndreaptă. De altfel n-am văzut altceva decât multe multe tramvaie albastre. Și cu ocazia asta vă spun că nici harta nu ne-a ajutat prea tare, era cumva în oglindă, străzile au nume ciudate și diferite în realitate față de cum sunt pe hartă (ca și cum în una ar scrie Ion și în cealaltă Ionică), deci nu ne-a ajutat mai deloc. Noroc cu o aplicație găsită de unul dintre prietenii noștri (maps.me) care a funcționat foarte bine.

Am început cu grădina botanică, dar n-am vizitat decât un sfert din ea, pentru că foamea nu ne-a prea lăsat să ne bucurăm de ce vedem, așa că am lăsat-o baltă. A fost o provocare să schimbăm două tramvaie să ajungem în centru, în principiu pentru că habar nu aveam unde merge fiecare, iar șoferii erau foarte zgârciți cu indicațiile.

Până la urmă am ajuns și ne-am dus direct la Plac, un restaurant găsit pe tripadvisor. Ne-am așezat pe terasă și am avut ocazia să descoperim un nou tip de ospătar: super amabil și super încet. Ne-a adus un meniu în engleză, care spre deosebire de cel în croată avea și poze. Eu mi-am comandat o pleșcoviță și Marian un cevapi (care e un fel de sandvici cu mici) și am băut o bere croată în varianta radler care de altfel a fost super bună. Și mâncarea a fost ok, nu neapărat ceva ce aș mânca eu în viața de zi cu zi, dar gustoasă oricum. Mai ales că la ei totul se face cu carne de vită. Iar la desert am încercat și baklavaua și, spre deosebire de cea turcească care mie personal nu îmi place, asta nu era chiar așa dulce și avea mai multă nucă decât miere și mi s-a părut destul de bună.

Pe când ne încheiam noi prânzul, a început să plouă. Cum toți eram îmbrăcați de vară, am chemat un taxi și ne-am dus înapoi la apartament, ne-am îmbrăcat mai bine, ne-am luat pelerinele (noroc cu Electric Castle ca ne-am cumpărat câte una fix după) și am zis că asta e, plouă, stăm doar o zi în Zagreb și nu ne va opri ploaia din vizitat orașul. Am sunat un alt taxi și ne-am întors în centru. Unde ne-am mai oprit la o cafea. Apoi ne-am plimbat pur și simplu pe străzi. Am găsit catedrala, impresionantă de altfel și poza asta e făcută din fața ei și e singura pe care o am.

Adevărul e că și ploaia a fost un impediment destul de mare în ceea ce privește făcutul pozelor, că nu-mi prea venea să-mi scot aparatul. Ce voiam eu să văd era St. Mark's Church, o biserică celebră pentru acoperișul ei și probabil cel mai reprezentativ obiectiv al Zagrebului. Adică asta (poza am luat-o de pe wikipedia):

Dar aparent, nu e așa ușor să o găsești, mai ales pe întuneric și pe ploaie. După ce am urcat străduțe, ne-am învârtit în cerc, am întrebat o grămadă de oameni, ne-am luat după indicatoare și hartă, într-un final ne-au ajutat două fete și sincer habar n-am cum am fi găsit drumul singuri. Mă bucur că am reușit să o găsim până la urmă pentru că e super frumoasă în realitate și acoperișul e imens, mult mai mare decât pare în imaginea de mai sus. Am încercat să îi fac și eu poză, dar era întuneric și nu se vede mai nimic. În schimb noi ne-am super distrat făcând poze în ploaie în fața ei.

Luând-o înapoi, am dat din întâmplare și de Museum Of Broken Relationships, pe care nu ne propuseserăm să-l vizităm, dar avea o oră de închidere foarte convenabilă (22:00), așa că am zis că nu strică să ne petrecem juma de oră într-un loc uscat. Muzeul acesta este de fapt un muzeu plin cu povești despre despărțiri, fiecare reprezentată de un obiect. Multe încăperi, multe povești, unele amuzante, altele triste, unele chiar șocante. Părerile în grupul nostru au fost împărțite, însă mie personal mi-a plăcut foarte mult și după ce am ieșit de aici am povestit destul de mult despre exponatele văzute și poveștile care ne-au impresionat cel mai tare.

Ne-am întors pe jos până la apartament (posibil să ne fi oprit pe drum pentru tot felul de snacksuri și înghețată), unde mi-ar plăcea să zic că am făcut un duș fierbinte, dar cum apa venea alternativ fierbinte-rece, pot zice doar că am făcut un duș. Băieții au luat somn destul de rapid, iar noi fetele am mai petrecut puțin timp în bucătărie la un ceai fierbinte (ce bine ne-a prins ceaiul ăla) și povești.


2 thoughts on “Summer Trip 2015 – Zagreb

 1. Hm, se pare ca ploua cam des in Croatia. :)) Si cand am vizitat eu Zagrebul(sau mai precis ceva din el) ploua si nu m-am putut bucura de frumusetea orasului. Si nici pozele nu au iesit excelent, mai aveam si vechiu aparat, sapuniera Canon.

  Mi-ar placea sa revin candva sa-l vad mai pe indelete. Acum fug pe booking sa vad cat costa apartamentul ala. Eu am fost in 2012 intr-o excursie organizata, pe atunci nu ma imprietenisem cu bookingul. Dar pe la sfarsitul primaverii am cautat niste hoteluri in cateva orase de pe Coasta Dalmata(Trogir mai ales) si m-am speriat. Preturile erau foarte mari. Exagerate. Si oricum nu putem merge cu masina personala la un drum atat de lung. Noi ne-am ratacit prin Varna… 

  Eu m-am specializat in vacante foarte ieftine. Iar Croatia, chit ca e dragostea mea cea mare, e una intangibila. :)) Bine ca macar am ajuns atunci, in 2012…

  1. Asta a fost parca 45 euro pe noapte, dar fiind pentru 4 persoane mi s-a parut convenabil, mai ales ca era si aproape de centru.

   Noi ne-am luat un GPS inainte sa pornim si in Croatia a functionat super, nu ne-am pierdut deloc, mi se pare o investitie buna. Mie in Croatia doar cu masina mi se pare rezonabil. Drumurile sunt foarte bune, prin Ungaria si Croatia mergi doar pe autostrada aproape.

   Preturile sunt mari in zonele turistice (in Plitvice sau la mare), dar in Zagreb mi s-au parut ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered