Roma – Vatican

Roma – Vatican

Din călătoria mea în Roma de acum 12 ani nu țin minte foarte multe detalii, însă știu că cel mai tare m-a impresionat vizita la Vatican. Nu am văzut foarte multe atunci, doar biserica Sf. Petru și catacombele, așa că de data aceasta m-am pregătit pentru lucruri în plus, mai exact cupola și Muzeele Vaticanului, pentru Capela Sixtină.

Mi-era puțin frică de cozile lungi, așa că am pornit de dimineață. Am ajuns în jur de 9:30 și era deja o coadă care mie mi se părea măricică, eram convinsă că o să ne ia vreo două ore să intrăm. Marian m-a liniștit că avansează repede și, într-adevăr, am stat cam 10 minute. Intrarea în biserica Sf. Petru este gratuită, dar trebuie să treci printr-o securitate destul de strictă.

Biserica a fost la fel de impresionantă ca prima dată când am văzut-o. Este una dintre cele mai mari biserici din lume (detaliu care se poate citi pe podea dacă te uiti cu atenție, unde sunt scrise limitele unor alte biserici "concurente"). E superbă ca arhitectură și are mai multe statui importante, din care eu am reținut două, mai exact Pieta a lui Michelangelo și statuia Sf. Petru care cică ar face minuni și există tot timpul o coadă la a o atinge. Noi nu am făcut asta acum, dar eu am avut ocazia să o ating acum 12 ani, nu știu în ce măsură a avut efect sau nu 😀

După ce am încheiat cu biserica am vizitat Trezoreria Vaticanului, care e un mic muzeu de câteva camere unde sunt expuse bogățiile Papei. Nu am avut voie să facem fotografii înăuntru, dar lucrurile pe care le-am văzut acolo cred că ar putea liniștite să cumpere vreo trei țări și șapte insulițe. Nu știu de ce lumea e obsedată de bijuteriile coroanei din Marea Britanie, pentru că coroana lui Sf. Petru e ceva incredibil. Cruci de aur cât mine de mari, diamante, pietre prețioase… . Nu prea înțeleg totuși ce legătură are biserica cu astfel de bogății, nu era vorba de ceva cu modestie and stuff? Ne-am luat și un audio-ghid pentru amândoi (mai mult la presiunile tipului de la intrare), a fost 7 euro și nu a meritat deloc, cred că am ascultat doar la primele și apoi nici nu l-am mai folosit.

Apoi am vizitat catacombele, nici de aici nu avem poze. Mai greu a fost să găsim intrarea, că e foarte deștept ascunsă după un stâlp. Eu sincer le țineam minte mai mari și mai impresionante, nu știu dacă au fost complet deschise pentru public, mi se pare că au fost puțini papi. După am ieșit puțin afară și deja coada era foarte mare:

A urmat urcarea pe cupolă. E 6 euro dacă vrei să o iei pe scări, 8 euro pentru lift. Chiar dacă optezi pentru lift, asta te salvează doar de vreo 200 de scări, dar tot mai ai vreo 300 de urcat, așa că ni s-a părut că nu merită. Toată urcarea este cumva în spirală, începe cu un culoar larg, care se tot strâmtează pe parcurs. Prima parte nu a fost așa grea și am ajuns practic aproape de tavanul bisericii, pe interior. De aici am putut vedea biserica foarte frumos de sus.

Pe exterior ne găseam undeva aici:

Am mai urcat și scările rămase până am ajuns sus de tot. Partea asta a fost foarte grea, în primul rând că nu pare, dar mai sunt multe scări de urcat. Iar de data asta culoarele sunt foarte strâmte, încape un singur om și din cauza asta odată ce ai pornit nu te mai poți opri, chiar dacă fizic ai limite. Eu mi le-am împins la maxim, când am ajuns sus am crezut că o să leșin. Dar evident, nu-mi pare rău că am urcat. Acesta a fost probabil cel mai înalt punct în care am ajuns în Roma și priveliștea e extraordinară. Vă rog notați cât de mare a ajuns coada.

După ce am terminat practic cu fiecare colțișor din Biserica Sf. Petru am trecut mai departe la Muzeele Vaticanului. A fost destul de confuză toată partea cu biletele și intrarea așa că nu o să intru în detalii, a fost cea mai scumpă intrare din toată Roma (25 euro de persoană), dar sinceră să fiu a meritat fiecare euro cent. Muzeele sunt multe și imense, de efectiv ne-am pierdut prin ele la un moment dat. Mulă artă de toate felurile, de la fresce, picturi, sculpturi, cartografii etc. Probabil din tot ce am vizitat eu până acum, e cea mai multă artă valoroasă la un loc. Am făcut multe multe poze și nu ați termina trei zile de citit acest articol dacă vi le-aș arăta pe toate, deci am selectat câteva.

Evident, am găsit multe opere de artă ale unor artiști renumiți, dar descoperirile de care am fost cel mai încântată sunt două tablouri de Salvador Dali și unul de Leonardo Da Vinci:

Singura pe care nu am avut voie să o fotografiem a fost chiar Capela Sixtină. Care e complet diferită de cum mi-o imaginam eu. Credeam că e o frescă pe o cupolă mică, gen bisericile noastre vechi de la mănăstirile din Moldova, dar nu, e o frescă mare, oarecum dreptunghiulară și împărțită pe bucăți. Impresionant oricum.

Chiar dacă nu ești o persoană religioasă, arta pe care o găsești în Vatican merită văzută măcar o dată în viață. Cred că se mai putea face o plimbare cu trenulețul prin Grădinile Vaticanului, dar nu am mai avut energie.


2 thoughts on “Roma – Vatican

 1. Sa inteleg ca la Vatican nu ti-ai facut rezervare online? Tot Vaticanul costa 25 euro? Se plateste tot odata sau cum? Plec in curand la Roma si am nevoie de niste detalii, pls.

  1. Nu mi-am facut rezervare online la Vatican. Biserica Sf. Petru din Vatican plus catacombele le poti vizita pe gratis, nu ai nevoie de bilet (trebuie doar sa treci de securitate, si cozile pot fi lungi, deci iti recomand sa ajungi mai devreme de 10).

   Inauntrul Vaticanului este un muzeu-trezorerie, trebuie sa-ti cumperi bilet pentru el, nu mai stiu cat e, nu scump oricum, dar nu-i neaparat sa-l vizitezi, e cu tot felul de comori pe care le are Vaticanul, cruci din aur si diamante, chestii de astea, depinde daca te intereseaza.

   Sa urci pe cupola Vaticanului costa 6 euro pe scari sau 8 euro cu liftul (si daca alegi varianta cu liftul, tot mai sunt destul de multe scari de urcat pe jos). Biletele ti le poti lua pe loc. Asta ar putea merita pentru tine pentru ca poti face niste fotografii super frumoase de sus.

   Si mai este Muzeul Vaticanului, care e 25 euro. Poti sa-ti cumperi bilet si de la Biserica Sf. Petru, poti sa-ti cumperi si de la Muzeul Vaticanului (mai faci cam 10 minute pe jos pana acolo), au tot felul de ghisee. Muzeul e cel care cuprinde toate operele de arta celebre, cum ar fi Capela Sixtina.

   Nu stiu daca e nevoie sa cumperi biletele online, unde a fost nevoie de bilete nu am prins coada. Singura e cea de la securitate.

    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered