Roma – Forumul Roman, Dealul Palatin și Colosseum

Roma – Forumul Roman, Dealul Palatin și Colosseum

M-am întrebat dacă e nevoie să împart și a doua zi în două sau pot înghesui întreaga zi într-un articol, dar apoi am văzut câte poze am și mi-am dat singură răspunsul.

Nu doar că am vizitat Forumul Roman, Dealul Palatin și Colosseum-ul în exact această ordine, dar vă și recomand să faceți la fel, pe lângă faptul că un bilet le cuprinde pe toate trei, s-ar putea să evitați coada de la Colosseum, despre care am auzit că în sezonul cald poate fi imensă. Dacă aveți și Roma Pass și e în primele obiective vizitate e și mai bine, noi n-am prins coadă aproape deloc, cred că era o persoană în fața noastră.

În toate cele patru zile de noiembrie în care am vizitat Roma, aceasta a fost singura zi ploioasă. O ploaie măruntă, rece, care se tot oprea și pornea, cerul înnorat, genul de vreme care te face să-ți dorești să te pui în pat înfășurat într-o păturică călduroasă cu o carte și un ceai bun. Dar când ai doar patru zile de vizitat un oraș atât de impresionant, îți iei pelerina și te plimbi prin muzeul în aer liber.

Am început așadar cu Forumul Roman. Dacă ești pasionat în orice fel de istorie, nu cred că locul acesta are cum să nu-și lase amprenta asupra ta. Practic aici era inima a tot ceea ce se întâmpla important în Roma Antică, locul nașterii Europei (așa cum am văzut într-un filmuleț mai târziu pe parcursul zilei).

Cu toate că Forumul l-am mai vizitat și data trecută, multe locuri au fost pentru mine noi, cum ar fi Palatul Imperial. Am fost impresionată de lucrările de restaurare și vestea bună este că încă se lucreaza pentru a se deschide și alte părți ale palatului. Pentru mine a fost un sentiment aparte și doar să mă plimb înăuntru, să văd zidurile, cu toate că sunt și mici coloane și sculpturi ce pot fi văzute înauntru. Însă ce mi-a plăcut cel mai mult a fost vederea asupra întregului Forum pe care o vedeai de sus. Îmi imaginez cum împărații romani se delectau cu asemenea priveliște.

Al doilea lucru care mi-a plăcut și a rămas cu mine a fost templul vestalelor. Cu toate că templul propriu-zis e în ruine, grădina exterioară deosebită a rămas, împreună cu multe statui care m-au ajutat să-mi imaginez aceste femei care își dedicau viața zeilor.

După ce am terminat cu Forumul, am urcat pe Dealul Palatin și ne-am plimbat prin grădinile imperiale și livada de portocali. Care chiar aveau portocale în ei (și nu ajungeam la ele dacă vă stă cumva pe limbă întrebarea). Și ne-am putut îmbucura din nou cu o vedere superbă de sus. Am găsit aici însă o zonă cu automate cu băuturi și snack-uri, de unde ne-am luat apă și cafea să ne mai revenim după atâta ploaie, și trebuie să precizez că au fost ciudat de ieftine pentru niște automate aflate într-un loc atât de turistic. Tot aici am văzut casa Liviei (soția lui Augustus), un mic muzeu super interesant și Hippodromul lui Domițian.

Poate povestirea mea pare scurtă, dar au trecut ore în care am vizitat toate astea, neapărat să mergeți acolo cu pantofi comozi. Ieșirea am găsit-o greu, dar ne-a dus direct la Colosseum. Deoarece e relativ aproape de cazarea noastră și a fost și acum 12 ani (am stat în aceeași zonă), am trecut de multe ori pe lângă el, dar e unul dintre obiectivele pe care nu le-am vizitat niciodată în interior.

Noi am început turul de sus și am înconjurat pur și simplu arena, astfel încât să o vedem din toate perspectivele. Am văzut etajul de sus și cel de la baza arenei. La subsol se putea intra doar cu grupuri organizate, deci dacă vreți să aveți mai mult acces, puteți lua în considerare și această variantă. Structura este impresionantă, chiar te întrebi cum au reușit să o construiască în acele timpuri, mă gândesc că nu aveau macarale și alte unelte de genul acesta.

 


2 thoughts on “Roma – Forumul Roman, Dealul Palatin și Colosseum

    1. A fost primul obiectiv la care am folosit Roma Pass asa ca au fost gratis toate 3. Pretul intreg e 12 euro, daca folosesti Roma Pass pentru reducere e 7,50 euro. Iti recomand sa incepi de la Forumul Roman (dealul Palatin e in cadrul forumului), pentru ca poti trece si de cozile mari la Colosseum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered