Road Trip: Castelul Peleș

Road Trip: Castelul Peleș

Deși este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, noi vedem castelul Peleș pentru prima dată. Din exterior l-am mai văzut în clasa a 5-a într-o excursie, însă pe atunci era închis pentru renovări, deci am vizitat doar Pelișorul.

Am pornit din Cluj pe la ora 7 dimineața, ne-am oprit doar la o benzinărie din Sighișoara să ne luam micul dejun și am ajuns în Sinaia pe la ora 13. Drumul principal care ducea către castelul Peleș era închis și în locul lui nu era nici un fel de indicator sau îndrumare pe unde am putea-o lua. Așa că ne-am lăsat mașina acolo într-o parcare cu plată și am început să o luăm pe jos, întrebând din om în om. Strategia a fost bună și nu prea, în sensul că am ajuns, dar am ocolit mult. Nu știu, zic și eu, niște indicatoare ar fi ajutat. Era și un soare arzător și mult de urcat și am o oarecare bănuială că pe drumul ăsta am făcut eu o mică insolație, care însă nu și-a făcut de cap decât seara. Faza "amuzantă" e că, atunci când am ajuns sus, ne-am dat seama că am fi putut veni cu mașina.

Castelul Peleș e absolut superb, cu toată curtea care îl înconjoară. Am putut face doar poze exteriorului, în interior am fi putut doar pentru suma modică de 32 de lei, pe care eu nu sunt dispusă să o dau ca să fac niște fotografii cu telefonul (nu mi-am luat aparatul cu mine).

Mi-a plăcut însă faptul că aici au fost destul de bine organizați. Aveam de ales fie într-un tur mai ieftin care acoperea doar parterul, sau unul mai scump pentru parter + etajul 1. Noi am ales varianta a doua, dacă tot am venit până aici merita să vedem tot, nu? Tururile începeau din 15 în 15 minute cu un ghid, însă aveai și opțiunea de a lua un audio-ghid pentru mai multă independență. Noi am rămas la ghidul clasic.

Nu am așteptat prea mult până a început turul, iar primul pas după verificarea biletelor a fost să ni se dea ciorăpei de plastic să-i punem peste pantofi, ceea ce mi s-a părut o idee bună. Ghidul nostru a fost o doamnă simpatică care ne-a povestit multe lucruri interesante atât despre castel, cât și despre familia regală.

Interior castelului este absolut impresionant, în special dacă stai să te gândești cât de modern era pentru vremea lui, având sistem de încălzire, de aerisire (nu are geamuri), chiar și aspirator, băi foarte actuale aș zice. Plus alte lucruri pe care ți le dorești de la un castel, cum ar fi uși și pasaje secrete, mobilă somptuoasă, colecție de arme și armuri etc. Sunt și multe tablouri, însă din câte am înțeles toate sunt reproduceri.

A fost chiar o vizită impresionantă și îmi pare rău că de data aceasta timpul nu ne-a permis să vedem și Pelișorul, dar sigur ne vom reîntoarce în zonă și pentru el.


2 thoughts on “Road Trip: Castelul Peleș

  1. Si eu am fost de cateva ori in zona, parca o singura data am vizitat castelul, dar asta in adolescenta sau tinerete, cred. Sa tot fie 10-15 ani de atunci, chiar nu-mi mai amintesc exact cand s-a produs minunea asta. :))
    Dar cum cateva luni am intrat pe site-ul castelului si am fost intr-un tur virtual absolut impresionant. Pelesul este cu adevarat superb si merita sa-l mai vad o data live. 32 de lei pozatul interiorului? Hm, cam scump. Mai ales ca mie nu-mi ies prea bine(nici cu DSLR-ul ) astfel de fotografii. Cred ca e necesar un obiectiv mai performant decat asta de kit pe care-l am eu.

    1. Neaparat sa te duci sa-l vezi, as zice ca e in topul obiectivelor turistice pe care le-am vazut pana acum, din lume 🙂

      Da, si mie mi s-a parut scump fotografiatul, dar ce-i drept tu te pricepi mai bine ca mine,deci poate ar merita mai tare :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered