Rău de mașină

Rău de mașină

Mă lupt cu răul de mașină de când mă știu. Când eram mică era groaznic, chiar și la drumuri care acum nu par atât de lungi, atunci trebuia să oprim de 2-3 ori ca să îmi pot vărsa tot micul dejun. După ce am mai crescut, am început să învăț să-l controlez, și având în vedere cât de îndrăgostită de road trip-uri sunt, cred că viața mea ar fi fost imposibilă fără să analizez ce mi se întâmplă și să învăț cum pot călători cu mașina fără să mi se facă rău. Și m-am gândit să împărtășesc și cu voi, poate cine știe, îi va fi de folos cuiva.

În primul rând, pentru mine a fost important să înțeleg de ce se produce răul de mașină (care este de fapt rău de mișcare). Explicația e una foarte simplă. Urechile noastre, responsabile cu echilibrul, simt că suntem în mișcare și transimt acest semnal creierului. Însă dacă noi ne uităm la podea, la telefon, sau la ceva static, ochii noștri transmit creierul mesajul că stăm pe loc. Astfel că creierul devine confuz și nu mai înțelege nimic, și de obicei răspunsul lui normal în aceste cazuri e să ni se facă rău. Acest răspuns natural e unul care ne poate salva viețile în alte cazuri, de exemplu dacă mâncăm ciuperci otrăvitoare.

După ce am aflat informația aceasta, pentru mine a fost ușor să înțeleg ce trebuie să fac: să privesc pe geam, întotdeauna în față. Ideea e ca ochii să transmită același mesaj creierului ca și urechile. Sigur, dezavantajul e că nu voi putea citi niciodată pe mașină sau face alte lucruri interesante la drumuri lungi, dar cel puțin acum știu că nu mai mi se face rău. În avion am observat că nu am problema asta, probabil nu mă simt în mișcare (eh, nici urechile mele nu funcționează la parametrii optimi). Am mai observat că e foarte important cum e starea mea generală înainte de drumul cu mașina. Dacă sunt odihnită, dacă nu am dureri de cap sau alte probleme, de obicei și drumul va fi ușor, însă dacă nu am dormit foarte bine în noaptea precedentă, s-ar putea să am nevoie de ajutor suplimentar, de genul pe care-l găsesc în farmacie.

De curând m-am lovit de o nouă problemă, aceea de a călători la drum lung după ce am făcut insolație. Insolația, ca și mahmureala sau toxiinfecția alimentară te deshidratează foarte tare. Începi să ai migrene îngrozitoare și să ți se facă rău și dacă stai în picioare, ce să mai zicem de un drum de 5 ore cu mașina. Iar dacă ai problema asta de cel puțin o zi ca și mine, probabil nici n-ai mai mâncat demult, pentru că și gândul la mâncare îți cam întoarce stomacul pe dos. Deci cum ieși cu bine din situația asta?

În primul rând aș zice că hidratarea e cheia, deci e bine să aveți la îndemână multă multă apă. Pentru că nu cred că e ok să luam medicamente pe stomacul gol, recomand de asemenea mâncarea uscată. De tipul: pâine prăjită simplă, bake rolls, sticksuri, grisine etc. Nu ți se rău de la ele și nici nu-ți dai seama cât de foame ți-a fost până nu-l mănânci pe primul. Să aveți grijă doar la arome, s-ar putea ca cele simple cu sare să fie o alegere mai sigură, chiar dacă nu-s preferatele voastre în mod normal.

La capitolul medicamente pentru mine cel mai bine funcționează Emetostop. E foarte ieftin, ceva gen 3 lei și ceva pachetul și își liniștește stomacul și în același timp provoacă somnolență. Am vorbit cu mai mulți oameni care au probleme cu răul de mașină și au luat acest medicament și am observat că efectele sunt diferite pentru fiecare, deci s-ar putea să nu fie neapărat cel mai potrivit pentru voi, așa că testați și altele. Pe mine mă face însă să nu-mi mai pot ține ochii deschiși cam după 10 minute după ce l-am luat și nimic nu e mai bine pentru tine când ți-e rău decât să dormi.

Nu în ultimul rând aș zice să aveți niște pungi la îndemână tot timpul și să nu vă fie frică să vomitați dacă e cazul. Când eram mică mi-era pur și simplu frică de asta când venea momentul, dar între timp mi-am dat seama că nu are rost să evit și să mă panichez, de obicei chiar mă simt mai bine după. Doar să fiți pregătiți cu pungi, apă, șervețele.

Cam astea sunt sfaturile mele. Dacă mai aveți și voi altele vă rog să completați la comentarii.

Imagine de pe Dreamstime.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered