Pe cont propriu sau cu agenţia?

Pe cont propriu sau cu agenţia?

De 3 zile mă gândesc să scriu pe blog înainte să plec şi încerc să găsesc un articol care să nu aibă legătură cu vacanţele. Dar mi-e imposibil pentru că mâine plecăm şi eu doar la asta mă gândesc, aşa că m-am gândit să încerc să mai scriu un articol cât de cât util.

Atunci când te hotărăşti să pleci undeva prima întrebare e dacă mergi cu agenţia de turism sau pe cont propriu. Eu le-am încercat pe amândouă şi părerea mea e că depinde de context şi nevoi. Fiecare opţiune are avantaje şi dezavantaje.

Pe cont propriu

Din punctul meu de vedere există două avantaje mari când mergi pe cont propriu. Cel evident este că ai posibilitatea să ieşi mai ieftin. Există ceva mit urban cum că agenţiile ar primi oferte mai avantajoase pentru hoteluri sau transport, ceea ce nu ştiu dacă e adevărat sau nu, însă am făcut un mic experiment. De două ori mai exact. Mi-am căutat întâi avion, cazare decentă şi tot pentru două destinaţii (Berlin şi Cipru), iar apoi am cerut oferte asemănătoare de la agenţii (două diferite). În ambele cazuri variantele găsite de mine erau ceva mai ieftine, în Berlin nu mai ştiu exact că asta a fost anul trecut, în Cipru varianta mea era cu 200 euro mai ietfină într-o staţiune mai bună decât cea oferită de agenţie.

Al doilea avantaj e că ai mai multe opţiuni. În timp ce agenţia îţi oferă doar câteva variante, când mergi pe cont propriu poţi să alegi practic din orice găseşti pe net.

Şi m-am gândit să vă dau şi nişte ponturi pe care le folosesc eu când caut ceva pe cont propriu 🙂

În cazul biletului de avion, vă recomand skyscanner.ro . E un motor de căutare pentru avioane care vă ajută să alegeţi cele mai bune variante. Puteţi să căutaţi şi pe alte site-uri (la esky de exemplu îmi place că-ţi oferă mai multe sugestii în legătură cu data), însă după ce aţi găsit zborul vă sugerez să vă cumpăraţi biletele direct de pe site-ul agenţiei de zbor. Pentru că alte site-uri vă mai iau tot felul de taxe de agenţie. Şi o altă recomandare este că după ce aţi căutat şi v-aţi hotărât, să folosiţi alt browser (sau să vă ştergeţi cookie-urile) în momentul efectiv al cumpărării biletelor. Eu am procedat aşa pentru biletele din Dublin şi am ieşit cu 100 euro mai ieftin. Asta pentru că biletele se scumpesc de fiecare dată când te uiţi la ele.

Pentru hotel sunt o mulţime de variante. Eu am folosit până acum doar booking, dar am înţeles că există alte site-uri foarte bune şi ieftine. Cu cât rezervaţi mai din timp, aveţi şansa să găsiţi preţuri mai bune, iar eu vă sugerez să vă uitaţi şi după Smart Deal-uri (în cazul booking), puteţi găsi nişte hoteluri bune la preţuri tangibile. Şi nu uitaţi să vă interesaţi de hotel înainte să l rezervaţi. Fiţi atenţi la preţuri pentru că unele includ mese şi altele nu, iar în unele cazuri dacă vă puneţi suplimentar micul dejun să zicem, aţi putea ajunge mai scump decât în cazul unuia care e inclus în preţ.

Eu n-am avut până acum probleme cu rezervările pe cont propriu, de aia îmi permit să zic de booking şi nu de alte site-uri, pentru că pe ăsta l-am folosit şi ştiu că a fost ok.

Cu agenţia

Motivul pentru care aleg din când în când să merg cu agenţia e comoditatea. Teoretic poţi obţine pe cont propriu aceleaşi servicii pe care le primeşti şi prin agenţie, doar că în unele cazuri e mai complicat. Asfel că, în cazul în care locaţia în care vrei să mergi e mai departe şi trebuie să schimbi zboruri, vrei transfer hotel-aeroport, asigurare medicală, poate asistenţă turistică în zona în care mergi unde eventual să ţi se ofere şi nişte excursii opţionale, în cazul în care din oraşul tău spre destinaţia aleasă există doar charter, poate fi mult mai simplu prin agenţie.

Am ales să merg cu agenţia în Turcia pentru că din Cluj este doar charter oferit de către tour-operator la care mi-era destul de complicat să ajung fără intermediar, transfer aeroport-hotel şi asistenţa turistică de acolo la fel, iar de transfer chiar aveam nevoie. Să zicem că asistenţa turistică nu-i chiar o necesitate existenţială, că excursii opţionale sigur se găsesc şi acolo, poate mai ieftine.

Ideea e că teoretic agenţii de turism ar trebui să fie un suport, să ne facă viaţa mai uşoară. Ieşi la un 200-300 euro mai scump, dar măcar ştii că n-ai alte griji.

E destul de greu să dai şi peste o agenţie de turism serioasă. Şi nu-i de ajuns că e ea serioasă, îi trebuie şi agenţi serioşi. Eu am avut parte de o mare dezamăgire din partea unei agenţii, chiar aceeaşi cu care am fost în luna de miere unde a fost totul ok. I-am vizitat la unul dintre sediile lor, am povestit cu o tipă ce părea că înţelege exact ce ne dorim şi a rămas că-mi trimite nişte oferte pe mail. După o săptămână n-am primit nimic aşa că i-am sunat, şi-au cerut scuze şi au promis că îmi vor trimite pe parcursul zilei respective. Asta a fost prin iulie, eu încă n-am primit nimic. Între timp m-am îndreptat către o altă agenţie recomandată de o colegă şi am reuşit să găsesc ceva mai mult interes.

Eu aş zice că în cazul agenţiilor să mergeţi pe recomandări şi acestea să fie legate de agentul de turism, nu de agenţie în mod special.

 

Voi cum preferaţi să mergeţi, pe cont propriu sau cu agenţia? Aţi avut vreodată neplăceri?


6 thoughts on “Pe cont propriu sau cu agenţia?

 1. In primul rand iti doresc vacanta reusita, plina de momente frumoase. Sa ne recitim sanatosi! 🙂

  Ce sa zic acum, eu am fost intr-un circuit in Croatia-Muntenegru(evident cu agentia) la 280 de euro pentru 6 zile(mic dejun inclus). Am mai avut la mine cca 130 de euro. Nu m-a durut capul, nu m-am preocupat de nimic, totul a facut ghidul, nu am avut niciun stres. Crezi ca daca plecam pe cont propriu ieseam mai ieftin? I don’t think so, plus ca toata organizarea si planificarea implica mult consum de energie.

  De asemenea am fost in Spania, 8 zile, all-inclusive, intr-un sejur pe care am platit 360 de euro. Acolo, am mai avut la mine cca 250 de euro pentru optionale prin Andorra, Girona, Figueres etc etc plus suveniruri si alte cumparaturi/preparate culinare locale. Ti se pare mult pentru o destinatie ca Spania? Practic nu mi-a lipsit nimic, am avut totul organizat super nice la cca 600 de euro. Hotel excelent de 4 stele. Zici tu ca ieseam de doua ori mai ieftin daca mergeam pe cont propriu? 😀

  1. Multumesc pentru urari 🙂

   Eh, la preturile astea clar nu ieseai de doua ori mai ieftin, vacanta din Cipru unde mi-a iesit mie cu 200 euro mai ieftina era o diferenta de la 1000 euro la 1200 euro, nu de la 200 la 400 😀

   Cu circuitele mi se pare mai complicat, chiar nu stiu cum functioneaza, dar ma gandesc ca daca autocarul era al agentiei de turism clar e alta diferenta de pret. Cam asa e si la chartere, de aia am optat si eu cu agentia acum.

   Acuma la vacanta ta in Spania e relativa treaba pentru ca depinde de multe: pretul asta inlcude si transportul si daca da, cu ce anume, in ce an ai fost si asa mai departe. Sa stii ca in majoritatea destinatiilor cel mai scump e transportul.

   Vad ca tu tii cu agentia :)) Eu nu sustin niciuna, consider ca au avantaje si dezavantaje. Am vazut de exemplu si eu niste oferte de transport+cazare la oferte foarte bune care poate nu mi-ar iesi daca as cauta pe cont propriu, insa cand am cerut eu oferte de la agentii (si am cerut de la mai multe), n-am primit niciodata preturi mai ieftine decat cele la care ma asteptam dupa o cautare simpla a preturilor de avioane si hoteluri. De aia sunt putin sceptica cu preturile lor.

   1. In Spania am fost cu avionul. Cu Taromul, in 2010.
    Nu tin cu nimeni. :)) Tin cu banii mei. Dar eu ma refer la alt gen de excursie, aceea organizata de o agentie, dar cu grupul, iar tu te referi la cea in care mergi pe cont propriu cu ajutorul agentiei. E o diferenta, cred.

 2. Nu am mers niciodata cu agentia, e drept nu am fost in foarte multe calatorii in afara tarii, dar in alea putine in care am reusit sa ajungem am fost pe cont propriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered