Minte-mă frumos

Minte-mă frumos

Cred că filmele româneşti au încă un oarecare dezavantaj, dat de faptul că s-au dezvoltat destul de târziu. Când eram eu mai tânără, pentru mine "film românesc" însemna fie ceva ecranizare istorică despre Mihai Viteazu, pe care eram obligaţi să o vizionăm la şcoală, în laboratorul de fizică, fie ceva total neinteresant despre comunişti.

Mai erau filmele lui Sergiu Nicolaescu pe care eu nu le-am prea gustat, sau Liceenii, care era ceva pe vremea aia, însă calitativ azi nu mai înseamnă nimic (fac comparaţie cu filme din anii '50 de la Hollywood care şi acum mai sunt considerate capodopere). Şi oricum mie îmi plăceau mai mult cărţile. Cred că singurul film românesc de care îmi amintesc cu plăcere e Buletin de Bucureşti dacă îl mai ţine cineva minte, prima comedie romantică de care ştiu eu.

Am redescoperit filmele româneşti aşa cum sunt ele astăzi odată cu TIFF, unde am găsit altceva decât ştiam eu până atunci… am descoperit filmări de calitate şi comparabile cu cele străine, scenarii inteligente şi dialoguri amuzante, chiar şi un joc actoricesc îmbunătăţit vizibil. Deşi în fiecare an am fost să văd măcar un film românesc, n-am avut curaj până acum să mă desprind de contextul festivalului şi să mă duc la cinema pe cont propriu şi din toate blockbusterele pe care le-aş putea alege să aleg ceva "al nostru". Cum ziceam, filmele româneşti au un dezavantaj, acela că încă sunt prea noi ca să prezinte încredere. Mă refer la cele care ar putea fi pe gustul publicului tânăr.

Când am fost invitată la Minte-mă frumos am acceptat cu entuziasm. Mai ales din cauza faptului că este o comedie romantică. Cred că pe lângă marele dezavantaj despre care vorbeam înainte, comediile romantice româneşti au totuşi şi un mare avantaj: sunt destul de diferite de cele americane pentru a se ţine de aceleaşi clişee, în acelaşi timp e un gen destul de nou aici ca să aibă propriile clişee. Pentru mine deci sunt ca o gură de aer proaspăt.

Cam aşa am simţit că a fost şi filmul ăsta. Am râs mult, m-am investit în film pe parcursul lui, m-am bucurat, entuziasmat, întristat, am trecut prin toate emoţiile pe care le impunea. Nu zic neapărat ca e absolut perfect, dar cred că e mult peste ceea ce îşi imaginează încă mulţi despre filmul românesc. Cred că deja putem să povestim la alt nivel. Şi chiar v-aş recomanda să-l vedeţi, s-ar putea să vă surprindă. Eu vă zic sincer că mi-a plăcut mai mult filmul decât trailerul.

Întâlnirea de la sfârşit cu actorii, producătorul şi regizorul a fost scurtă, dar simpatică. Adică ei mi s-au părut destul de simpatici, însă nu prea am ce "inside scoop" să vă dau pentru că nu erau prea multe întrebări de pus.

 Sper să mai am ocazia să văd şi alte filme româneşti la cinema, între timp acesta încă se difuzează, deci dacă nu l-aţi văzut mai aveţi ocazia.


13 thoughts on “Minte-mă frumos

 1. Comedie romantica? Hm, suna bine, n-am mai vazut asa ceva de foarte mult timp. Parca de prin 1993… Oricum nu ma omor dupa filmele romanesti. Mai ales dupa cele cu atmosfera intunecata, “rupte din realitate”.

 2. @Nice tocmai asta voiam sa spun cu articolul asta, ca filmele romanesti s-au mai schimbat de cum le stiam noi mai demult. Chiar cred ca te-ar surprinde 🙂

 3. Foarte dragut! Pentru mine cele doua filme romanesti preferate raman in continuare: Filantropica si Terminus paradis.
  😀
  Dar pt ca l-ai prezentat atat de frumos am sa merg si eu sa-l vad.

 4. Ai scris frumos şi convingător despre film. Şi mie îmi plac comediile romantice şi chiar mi-e dor de una bună. Chiar dacă nu pot fi în total acord cu tine privitor la filmele româneşti mai vechi, ai un pic de dreptate. Erau obligate să ţină cont de cenzură, mă gândesc. Oricum, dacă nu ai văzut, mie mi-a plăcut mult Secretul armei secrete – film pe care l-am văzut în aceea vreme şi ştiu că, deşi este cotat ca film pentru copiii – este în fond cu substrat pentru adulţi. A fost un curaj deosebit să-l facă în aceea vreme. Ai dreptate în ceea ce priveşte Buletin de Bucureşti, a fost probabil prima comedie romantică bună pe care am văzut-o şi revăzut-o.

 5. @cotos cum ziceam si in articol, filmul in sine e un pic mai dragut decat trailerul.

  @Ana n-am vazut niciunul dintre cele doua :))

  @Roxana nu am vazut filmul de care zici. Lucrurile care nu-mi plac la filmele romanesti mai vechi tine si de detalii, de exemplu jocul actorilor. Dar e doar un punct de vedere personal, evident, nu-s critic de filme :))

 6. Pe mine ma amuza sa aud un film in limba romana, nu stiu, parca niciodata nu vorbesc destul de clar si imi suna asa….fake

  Sorry dar nu-mi plac filmele romanesti

 7. @Hapi asta a fost mult timp si problema mea cu filmele romanesti, mi se parea ca actorii sunt foarte falsi. Dar apoi am vazut cateva filme dupa care mi-am schimbat parerea… nu neaparat ca a parut mai putin fals, doar ca a contat mai putin 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered