Fortăreața Stari Bar

Fortăreața Stari Bar

Despre Bar nu am știut mare lucru înainte, văzusem doar în treacăt o recomandare pe Tripadvisor că dacă ești în Sutomore trebuie să vizitezi și orașul vechi din Bar, pentru că e aproape. Într-adevăr, e la doar 15 minute distanță cu mașina, așa că într-o după masă ne-am setat rapid GPS-ul spre această destinație și am pornit. Noroc cu GPS-ul ca să zic așa, pentru că orașul vechi e destul de departe de zona de litoral al orașului Bar, care e un oraș relativ modern. Însă Stari Bar, adică orașul vechi, e ceva deosebit și un pic mai aproape de munte.

Am găsit o parcare mare păzită la baza orașului, costă 1 euro pentru toată ziua. Despre orășelul propriu-zis o să vă povestesc data viitoare, momentan vreau să mă opresesc la principalul obiectiv principal de aici, și anume Fortăreața. Aceasta este aici din secolul 11 și are multe influențe Venețiene și Otomane.

În mare parte Fortăreața este în ruine, însă se lucrează încă la restaurări și anumite clădiri, de exemplu biserica, au putut fi reconstruite. Intrarea a fost 2 euro de persoană parcă și a meritat din plin. Am prins un apus lung și minunat aici, care a pus întreaga fortăreață într-o lumină superbă de care sincer nu m-am mai săturat. Mi-a fost destul de greu să mă limitez la poze, pentru că am multe multe (nu am mai editat pozele pentru că am vrut să le vedeți în lumina în care le-am văzut eu). Cu această ocazie experimentez puțin și cu o nouă mărime a pozelor, sper să fie mai vizibile.

Mi-a plăcut faptul că pe de o parte am putut vedea muntele și pe cealaltă orașul.

Plimbarea noastră prin cetate a durat undeva în jur de 2 ore cred, pe un traseu frumos trasat cu săgeți. Astfel am reușit să vedem totul, am urcat și pe ziduri.

Au fost și mici… muzee să le zicem. Nu știu dacă e chiar corect să le numesc așa, dar încăperi cu exponate foarte vechi, în special vase și coloane.

Mă simt puțin fără cuvinte în fața acestor imagini care vorbesc de la sine 🙂

Ultima fotografie este făcută din cel mai înalt punct în care am urcat, un zid pentru care a trebuit să-mi înfrâng frica de înălțime și să urc pe niște scări abrupte, dar eu zic că a meritat. Iar în depărtare se vede marea și mi s-a părut superb ca din acel punct pot vedea totul: munții, cetatea, orașul și marea.

Nu am mult text în articolul acesta, dar sper să mă iertați pentru că v-am pus poze frumoase. Pentru mine acesta a fost în topul locurilor vizitate în Muntenegru și vi-l recomand 100% dacă vă aflați prin zonă.


8 thoughts on “Fortăreața Stari Bar

  1. Astfel de locuri (fortarete, cetati, ziduri, ruine) fac deliciul unei calatorii. Ne dezvaluie o particica din istoria zonei, dar si peisaje impresionante si momente de neuitat. Iar Croatia si Muntenegru sunt pline de astfel de obiective, nu degeaba ramas eu atat de placut surprinsa de cele doua tari dupa circuitul de acum 4 ani.

    Mi-ar placea sa ajung si eu intr-o zi sa vizitez fortareata prezentata de tine. 🙂 😀 S-a notat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered