Durmitor National Park

Durmitor National Park

A fost de-ajuns să văd o singură poză cu Durmitor National Park ca să știu că vreau să fie o destinație în road trip-ul nostru. Aș fi vrut să îi ofer două zile, însă asta ar fi însemnat să sacrificăm din zilele petrecute la mare și am renunțat la idee. Am ales să ne cazăm în Zabjlak oarecum aleatoriu, dar din câte am înțeles e cam și cea mai populară localitate din zonă (e foarte aproape de intrarea în parc). Parcul acesta se află în patrimoniul UNESCO, curpinde multe lacuri, râuri, peșteri, muntele și superbul canion Tara, care are cel mai adânc defileu din Europa.

Însă înainte de a ne clăti ochii cu frumusețile despre care v-am povestit mai sus, am o mică poveste despre cazare. Am rezervat cu vreo două luni înainte Golubovic Apartments de pe booking (vă zic care e să știți de ce să vă feriți). Dintre toate cele 5 cazări în care am stat vacanța asta, aceasta a fost singura la care nu am corespondat cu proprietarul înainte. Nu aveam nimic important de întrebat și nu mă gândeam că vor exista probleme, însă consider că a fost o mare greșeală din partea mea și de acum înainte voi trimite întotdeauna un mail înainte de a merge undeva. Am ajuns la proprietate (avea un semn mare cu numele, deci știam că asta e), iar acolo era doar o bătrânică cam ciudățică care nu vorbea o iotă de engleză și nu ne-am putut înțelege nicicum. I-am arătat pe telefon rezervarea de booking și ne-a dus într-o cameră. Două minute mai târziu au venit niște turiști care ne-au spus că aia era camera lor (și într-adevăr așa era, ne-au arătat rezervarea de pe booking).

Turiștii păreau a fi din Muntenegru pentru că se înțelegeau cu doamna, dar vorbeau bine engleză așa că i-am rugat să ne ajute. Au vorbit ei cu bătrânica și ne-au zis că o să ne ducă la cameră. Am urmat-o și a început efectiv să bată la toate ușile și ce să vezi, toate erau ocupate. Până la urmă am ajuns la un vecin. Nu m-a deranjat neapărat asta, cazarea a fost ok, erau cam aceleași condiții, aceeași locație, același preț. Faza nasoală a venit a doua zi dimineață, când am primit un mail de la booking cum că nu ne-am prezentat la cazare. Poftim?! Bineînțeles că telefonul proprietarului de la Golubovic era închis deci n-am avut efectiv ce să facem (am trimis și noi un mail la booking la care nu am primit răspuns). Vestea bună e că nu mi-au luat bani sau ceva, deci nu m-am stresat mai departe de atât, însă mi s-a părut neplăcut oricum.

Cât despre cazarea în care am stat a fost ok, nu departe de centru, la vreo 5-10 minute de mers cu mașina până la intrarea în parcul național, am avut parcare, decorul se voia să fie ceva vintage, dar era vintage mai mult în sensul de vechi, dar măcar a fost curat 😀 Patul a fost confortabil, am avut apă caldă, tot ce contează pentru o noapte. În schimb wi-fi-ul n-a prea funcționat, îl prindeam doar în curte.

Acum să trecem la niște aspecte mai frumoase. Din Zabjlak cam trebuie să mergi cu mașina până la intrarea la Durmitor National Park (de fapt nu-s sigură că trebuie, s-ar putea să se ajungă destul de ușor și pe jos). Locuri de parcare sunt destule. Intrarea e 3 euro parcă. L-am întrebat pe băiatul de la bilete dacă are o hartă, avea, dar era scumpișoară (10 euro sau ceva de genu), dar m-a sfătuit să nu o cumpăr că nu e nevoie, trebuie doar să urmez traseul în jurul lacului.

Adevărul este că noi am ajuns destul de târziu după ce am pierdut o grămadă de timp cu cazarea, deci în jur de ora 18. Atracția principală a fost Crno Lake sau Lacul Negru (un lac glaciar), iar pe mine cel mai mult m-au impresionat munții din spatele lui, a căror vârfuri străpungeau norii.  De fapt, eram atât de aproape de nori, încât părea că e înnorat. Dacă aveți de gând să vizitați această zonă, vă recomand niște haine groase în bagaj pentru că e foarte răcoare, mai ales seara. Se pot face diverse trasee așa cum vă spuneam, de diverse durate. Noi l-am ales pe cel mai scurt, care merge în jurul lacului.

În afara de a face efectiv drumeții, e un loc foarte bun pentru privit păsări sau căutat diverse plante pentru că este foarte recunoscut pentru biodiversitatea incredibilă pe care o are. Mie mi-a plăcut pur și simplu să mă simt atât de aproape de natură și să respir aerul acela rece și curat.

În Zabjlak ne-am hotărât foarte greu unde vrem să mâncăm. Până la urmă am ales tot ceva Irish Pub (nu mai țin minte cum se numește, oricum, v-am zis că noi tot la astea tragem). Nu aveau super multe beri, dar măcar aveau wi-fi 😀 Am încercat o pleșcoviță umplută (cu bacon, cașcaval și castraveți murați), cu toate că la gust semăna mai mult a carne de mici (din care se face cevapi) decât ce am încercat până acum în Serbia sau Croația. Nu știu dacă așa se face în Muntenegru sau doar în localul ăsta. A fost bună, un pic sărată pentru gustul meu din cauza umpluturii. Și am vrut să încerc și un vin produs în Muntenegru, l-am întrebat pur și simplu pe ospătar care din vinurile din meniu e din Muntenegru și mi-a adus un Chardonnay. Marian a încercat o bere locală la draft.

A doua zi dimineață ne-am întors la canionul Tara. Spun ne-am întors pentru că mai trecusem pe aici și în ziua anterioară, dar nu ne-am oprit pentru că am crezut că o să fie aproape cazarea. Dar Zabjlak e cam la 40 de minute de pod. Acesta a fost practic un ocol în drumul nostru, pentru că apoi ne-am întors înapoi prin Zabjlak să mergem mai departe, dar chiar nu mi-a părut rău.

În zona podului există doar niște parcări private ale unor moteluri, dar sunt mari și ai voie să parchezi dacă stai pe terasă și-ți iei ceva. Pentru că era dimineață noi ne-am luat niște cafele, care surprinzător, nu au fost la suprapreț. Fotografia următoare am făcut-o stând la masă, doar ca să știți ce priveliște aveam în fața ochilor:

În zona aceasta se pot face o mulțime de sporturi extreme de la rafting la zip lining, sau dacă vreți pur și simplu să admirați priveliștea ca și noi, puteți face o tură dus-întors pe pod (are trotuare pe ambele părți, deci e sigur). În jos se vede râul Tara.

Vă recomand Durmitor National Park dacă sunteți iubitori de natură (este absolut impresionantă), dar să aveți grijă la cazări. Cred că ar fi ușor de găsit și dacă nu rezervați înainte, poate chiar mai puțină bătaie de cap.


3 thoughts on “Durmitor National Park

 1. Am ajuns si eu la Tara, am trecut prin Durmitor, imi aduc aminte ca ziua era destul de mohorata si fotografiile n-au iesit foarte bine. Asta a fost nemultumirea mea principala. :)) Lacurile glaciare le-am ratat insa si tare mult mi-ar fi placut sa le vad. 

  Eu am fost intr-un circuit prin Serbia, Muntenegru, Croatia si Ungaria in toamna lui 2012. Parca a trecut o vescinie de atunci. M-am intalnit acum, in iunie, in croaziera din Paxos si Antipaxos cu o doamna (pensionara) care mi-a povestit ca a facut bungee la canionul Tara. Ne-a spus ca a sarit de doua ori. Ma uitam la ea si credeam ca fabuleaza. :)) Nu m-as arunca de pe podul ala nici sa ma platesti. 

  Hm, destul de neplacuta faza cu cazarea. Eu intotdeauna trimit mail la proprietate si intreb daca e totul ok cu rezervarea, le spun cand sosesc, ora etc. Bine ca s-a rezolvat. 🙂

   

  Zona e minunata. Cand am publicat articolul despre Tara un comentator mi-a scris ca eh, muntii nostri sunt mai frumosi, cu alte cuvinte, ce rost are sa mergi pana acolo, e pierdere de timp. Cam asa gandesc romanasii nostri. 🙁

  1. Sunt frumosi si muntii nostri, nu vad de ce asta ar fi un argument sa nu mergi sa-i vezi si pe altii. Toti sunt frumosi in felul lor.

   Bungee sigur nu as fi facut de pe pod :))) Hai ca zip lining ma batea gandul un pic, dar sa sar de pe el, no way :)))

   Cu cazarea m-am invatat si eu minte acum. Am fost de zeci de ori cu bookingul si nu am avut niciodata probleme, de aia nici nu mi-am prea facut griji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered