Cum să-ţi cauţi cazare

Cum să-ţi cauţi cazare

Sunt un mic "freak" când vine vorba de organizatul vacanţelor, iar unul dintre primele lucruri pe care le fac este să-mi caut cazare. Operaţiune care durează zile întregi câteodată. Cu toate astea, toate hotelurile în care am stat până acum în străinătate au fost excelente (iar preţurile decente), deci părerea mea este că merită să-ţi dedici puţin timp. Pentru că am auzit o mulţime de poveşti de groază legate de cazare, m-am gândit că poate ar fi util să fac un mic ghid pe paşi despre metoda mea de căutare. Nu zic că e singura sau că e cea mai bună, dar în cazul meu este foarte eficientă.

 1. Pretenţii

Înainte să vă apucaţi de căutări cred că e foarte important să vă stabiliţi pretenţiile. Altfel aţi putea fi copleşiţi de prea multă informaţie. Cred că e bine să începem de la un buget maxim, dacă dorim sau nu mic dejun şi locaţia. De exemplu, dacă veţi circula cu mijloace de transport în comun, e bine să vă găsiţi o cazare cât mai centrală, apropiată de obiectivele turistice pe care doriţi să le vizitaţi, sau măcar apropiată de o staţie de autobuz sau o gură de metrou. Eu mă bazez pe Google Maps pentru a mă orienta.

Apoi puteţi să vă gândiţi la nişte pretenţii mai specifice. Poate nu puteţi dormi pe zgomot, poate aveţi nevoie de conexiune la internet etc. De exemplu pentru mine nu sunt negociabile curăţenia şi un pat confortabil. De obicei preferăm să avem şi un televizor în cameră, poate o să vi se pară ciudat având în vedere că nu avem unul acasă, însă explicaţia e simplă: nu avem acasă pentru că îl considerăm o pierdere de vreme, lucru nu atât de deranjant într-o vacanţă.

Cu toate astea, cred că toate aceste pretenţii trebuie să fie cât mai realiste, mai ales dacă aveţi un buget strict. Am văzut de multe ori comentarii negative la hoteluri ceva mai ieftine în privinţa faptului că nu există papuci de casă şi halate sau aparat de făcut ceai. Mi se pare normal să te lipseşti de anumite lucruri dacă vrei neapărat să te încadrezi într-un preţ şi în mod normal te lipseşti de lucruri mai puţin vitale.

2. Lista prealabilă

Acum că ştiţi în mare ce vreţi, puteţi să începeţi să vă faceţi o listă prealabilă cu acele cazări care se înscriu în cerinţele principale. Eu folosesc booking.com care e o unealtă destul de încredere din punctul meu de vedere. În general eu nici nu mă mai uit la hoteluri care au sub nota 7,5 (deşi am stat la un hotel care are 7,3 şi mie mi s-a părut super ok, deci or mai fi şi excepţii). Ce îmi place la booking e că poţi filtra destul de mult căutarea, poţi vedea preţul afişat în ce monedă vrei şi pe întreaga periodă a cazării (şi disponibilitatea cazării în acea perioadă) şi poţi compara preţurile direct de pe pagina de căutare, deci nu e nevoie să intri pe fiecare hotel în parte să găseşti ce te interesează.

Încercaţi să nu vă lăsaţi prea mult impresionaţi de poze, deoarece cele de pe booking sunt imagini profesioniste, cel mai probabil prelucrate puţin în Photoshop, sau făcute cine ştie când, fiind foarte probabil ca în unele poze să nu corespundă cu realitatea.

În această fază este bine să vedeţi dacă cerinţele voastre principale sunt îndeplinite, eventual să citiţi puţin şi pagina de comentarii. Ca să salvaţi timp nici n-are rost să citiţi plusurile, mergeţi direct la minusuri şi vedeţi dacă există vreun "red flag" (evident că dacă cineva a făcut toxiinfecţie alimentară sau a văzut un gândac prin cameră, puteţi să-l tăiaţi de pe listă cu 3 linii).

3. Săpaţi mai adânc

Dacă v-aţi pregătit cu o listuţă, e timpul să aflaţi nişte lucruri în plus. Pentru asta eu vă recomand cu căldură tripadvisor. Aici puteţi în sfârşit să vă uitaţi la poze, pentru că acestea sunt făcute de către turişti şi deci sunt mai realiste şi mai de încredere. Şi comentariile vă pot lăsa indicii destul de valabile. Probabil în această fază veţi mai tăia câteva de pe listă.

4. Decideţi

Dacă aţi urmat corect ceilalţi paşi, ar trebui să rămâneţi cu destul de puţine opţiuni, uşor de comparat între ele. Eventual aici puteţi decide împreună cu cei care vă vor însoţi. Criteriile rămân la latitudinea fiecăruia.

Eu am făcut această preselecţie chiar în acest weekend, pentru excursia noastră în Budapesta la începutul lui februarie. După ce am trecut prin ceilalţi 3 paşi, am rămas cu 3 hoteluri. Pentru că două erau în centru şi al treilea nu, am mai eliminat unul. A fost greu să decidem între ultimele două pentru că erau foarte asemănătoare. Până la urmă ne-am luat după nota de booking (unul avea 8,9 şi celălalt 9,1 deci o diferenţă nesimnificativă). Plus că cel cu notă mai mare era şi o idee mai ieftin, deşi nu oferea absolut nimic în minus faţă de celălalt, ambele fiind la fel de noi şi făcând parte din acelaşi lanţ hotelier.

5. Rezervaţi

Dacă v-aţi găsit cazarea ideală, încercaţi să vă faceţi rezervarea din timp, pentru că s-ar putea ca mai târziu să nu mai găsiţi camerele la acelaşi preţ.

Acesta este hotelul pe care l-am rezervat noi şi sper din toată inimă să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre:


7 thoughts on “Cum să-ţi cauţi cazare

 1. Hotelul ales arata super, Anda. Imi place foarte mult, nu degeaba a primit o nota atat de buna. Am stat si eu in toamna in Budapesta, la un hotel de trei stele, unde m-am simtit excelent. Ma rog, au fost ceva probleme la masa…dar mna, a fost vina noastra pana la urma. Parca un pic cam scortosi ungurii.
  Eu nu am fost pe cont propriu pana acum in strainatate. Mereu am plecat cu agentia, asa ca nu a trebuit sa-mi aleg hotelul pe net. Cand am fost singura, am fost la invitatia unei prietene si am locuit la ea in casa.

  1. Eu ma duc cu agentia cand am de schimbat mai multe avioane ca atunci e mai convenabil, insa pentru excursii de astea simplute, n-are rost sa ma complic, mai ales ca ies de vreo 3 ori mai ietfin pe cont propriu.

   Dar si cand am fost cu agentia in luna de miere, ni s-a oferit o lista de hoteluri din acre am ales aproximativ la fel (comparandu-le pe booking si tripadvisor).

 2. treaba cu povestile de groaza despre hoteluri le aud din ce in ce mai des … dar de fapt porneste de la cineva cu nasul pe sus care a gasit perna sifonata sau era o urma pe geam si face din tantar armasar .

  eu intru pe siteurile de cazare si incerc sa imi aleg de acolo mai ales in Romania .

  1. Pentru ca am doar 4 zile libere si n-am vrut sa pierdem timp cu drumul, iar Budapesta e aproape si ajungem usor. Plus ca nu am vazut-o niciodata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered