Cum să-ți alegi destinația de vacanță

Cum să-ți alegi destinația de vacanță

Vara se apropie și nu mă pot opri din a-mi face planuri de vacanță, mai ales că este una dintre pasiunile mele. Alegerea unei destinații însă nu este niciodată o misiune ușoară, astfel încât m-am obișnuit să urmez anumiți pași pentru a descoperi locația perfectă.

Alegerea unei destinații este un proces care se îmbogățește în fiecare an cu experiența anului anterior. Cu fiecare vacanță pe care o fac, nu doar că tai o destinație de pe listă (viața-i prea scurtă să mergi în același loc de două ori), dar îmi dau seama mai bine ce îmi doresc de la următoarea. Dar să luăm sistematic pașii ce trebuie făcuți.

Stabilește ce îți dorești

Chiar dacă nu știi exact unde anume vrei să mergi, cam știi ce ai vrea să faci acolo. Poate vrei să stai la plajă, poate vrei să mergi la schi, la escaladat munți, poate vrei să faci shopping, sau să caști ochii prin muzee. Poți să vrei plajă cu nisip fin, poate vrei munți care cad în mare, poate vrei peisaje uimitoare, poate vrei o zonă liniștită departe de agitație, poate vrei să mergi la un party diferit în fiecare seară. Și având în vedere că probabil vei avea însoțitori în această excursie, trebuie luate în calcul dorințele tuturor (din punctul meu de vedere, cu cât mai puține persoane, cu atât mai simplu, un motiv  pentru care îmi place să călătoresc doar cu soțul meu).

Pentru că îmi place să raportez totul la experiență proprie, o să vă spun și cerințele noastre pe anul acesta. Ne-am dorit un loc la mare, cu plajă fină cu nisip. În Madeira am avut parte doar de stânci, iar în Turcia era plin de pietricele mici la intrarea în apă. De data asta am căutat special un loc cu o plajă frumoasă, din nisip fin, unde să nu fie nevoie de papuci de apă. Apoi ne-am dorit și să avem ce vizita. Deși vacanța noastră de anul trecut a fost foarte relaxantă, am suferit puțin de plictiseală din cauză că nu puteam ieși din resort (nu că nu puteam, dar efectiv n-aveam unde, în afară de un bazar care semăna cu o piață de la noi).

Decide-ți pretențiile în materie de transport și cazare

Partea de transport este cea mai importantă din punctul meu de vedere. Cât de mult vrei să petreci pe drum? Ești ok să mergi cu avionul? Vrei cu mașina? Este ok și cu autocarul sau cu trenul? Dacă alegi avionul care este orașul din care vrei să pleci sau ce alte opțiuni ți se mai par acceptabile? Dacă ai mai multe variante posibile de răspuns, atunci ar fi bine să îți faci o ordine a preferințelor.

Noi am știut sigur că vrem să mergem cu avionul și opțiunea noastră principală a fost plecarea din Cluj. Ca back-up am fi acceptat și Budapesta, dar doar ca ultimă soluție.

Cât despre cazare, aici nu vorbesc neapărat de alegerea hotelului, ci mai mult de alegerea condițiilor de cazare, care de multe ori diferă de la țară la țară. Poate vrei super lux cu ultra all inclusive, sau sunteți de acord doar cu un hotel modest curat și cu mic dejun. Evident, aceleași condiții pot veni la preț diferit, ceea ce ne duce la următorul punct de pe listă…

Stabilirea bugetului, a numărului de zile și a perioadei

Le-am pus împreună pe listă pentru că depind una de alta. Atunci când ne stabilim bugetul, trebuie să luăm în considerare cazarea, masa, transportul, alte taxe posibile (și deși asta nu intră în buget, să avem în vedere că vom avea nevoie și de bani de buzunar).

Perioada anului influențează atât bugetul, cât și zonele în care putem merge pentru a prinde o vreme perfectă. Eu anul acesta n-am putut să merg în iunie sau septembrie, octombrie ni s-a părut deja prea târziu (n-am mai fi rezistat fără vacanță până atunci), așa că pentru noi a rămas perioada iulie-august, adică vârf de sezon.

Crearea unei liste de posibilități

După ce am stabilit toate nevoile noastre de vacanță prin punctele de mai sus, e timpul să începem să căutăm opțiuni. Toate locațiile care au ceea ce ne dorim, unde putem pleca în perioada dorită de noi, cu bugetul stabilit, care să se potrivească cu dorințele noastre. Pentru stabilirea acestei liste ne poate ajuta internetul, recomandările prietenilor sau un agent de turism, dacă aveți unul de încredere.

Vreau să fac aici o paranteză să vă zic ca pentru mine agentul de turism intră în aceeași categorie cu coafeza, dentistul sau ginecologul. Trebuie să ai unul de încredere, care te cunoaște și știe cum să te ajute. Dacă nu găsești unul, atunci mai bine mergi pe cont propriu. Eu din fericire am găsit pe cineva și am recomandat-o tuturor prietenilor mei pentru că e serioasă, de încredere, își dă interesul și m-a ajutat întotdeauna cu sfaturi utile, mi-a recomandat doar hoteluri de unde s-a întors lumea cu reacții pozitive, mi-a căutat opțiuni mai puțin populare, dar mai potrivite mie.

Inițial eu îmi făcusem o listuță pe cont propriu. Mi-am pus pe listă Costa Dorada + Barcelona, Valencia, Grecia și Cipru. După ce am discutat cu agenta de turism, am tăiat primele două de pe listă pentru că am înțeles că nu erau chiar ce căutam eu și am adăugat Mallorca.

Căutarea unor oferte concrete

Dacă ați rămas la câteva destinații ca și mine și nu v-ați putut hotărî la una dintre ele, atunci începeți să căutați niște oferte concrete pentru fiecare. Comparați hotelurile, împrejurimile, transportul și bugetul și va fi mult mai ușor să vă decideți când veți avea niște date mult mai exacte.

Pentru mine fiecare destinație a avut în punctul acesta câte un plus și un minus, iar prioritățile au fost cele care m-au ajutat să decid. Cipru are plaje superbe și niște hoteluri minunate, însă era singura destinație unde nu puteam porni direct din Cluj, ci din Budapesta. Pentru că era destul de important pentru noi să plecăm din Cluj (și aveam deja două opțiuni), am hotărât să renunțăm și anul acesta (Cipru a fost pe lista noastră și anul trecut și am renunțat din același motiv). Dintre celelalte două rămase, hotelurile din Grecia erau mult mai frumoase, însă Mallorca ca locație/insulă ne-a plăcut mai mult.

Așadar am decis să rămânem la Mallorca. O insulă în Spania (țară în care nu am mai fost până acum), cu plajă, munți, orășele vechi, zone de party-uri, multe locuri de vizitat atât pe insulă, cât și în Palma de Mallorca, deci clar o locație în care știam că nu ne vom plictisi.

Dar pe lângă insula în sine a trebuit să alegem și zona de pe insulă în care să ne cazăm. În sud e zona cea mai turistică, însă eu m-am cam ferit de ea pentru că am auzit că ar putea fi gălăgioasă. Eu aș fi preferat ca partea de distracție să fie ceva opțional și am preferat ceva mai liniștit, unde să mă pot relaxa. În vest sunt munții, ceea ce e spectaculos ca peisaj însă ne-am fi lipsit de plajele pe care mi le doream eu. Așa că mi-am căutat hoteluri în nord și est și până la urma am rămas la C'an Picafort, pentru că plajă:

 Plecăm la sfârșitul lui iulie și e destul de greu să avem răbdare.


3 thoughts on “Cum să-ți alegi destinația de vacanță

  1. Foarte frumoasa destinatia aleasa. Nici eu nu as avea rabdare in locul vostru… 😀
    Eu stiu exact ce vreau, doar ca nu prea imi permit financiar. Si nici timp nu am de vacanta. Si, din pacate, ce vreau eu intra in contradictie cu ce vrea prietenul meu.
    Oricum eu am alte probleme de rezolvat vara asta, numai gandul la calatorii nu imi e.

    1. Eh, solutii de compromis exista atunci cand doi oameni vor lucruri diferite. Poate puteti gasi macar o iesire mai aproape de casa, chiar si in tara sunt multe locuri frumoase unde te poti relaxa cateva zile. Eu trebuie sa ma duc undeva macar o data pe an, altfel devin depresiva :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered