Cum ne pregatim pentru vacanta?

Cum ne pregatim pentru vacanta?

De astazi a mai ramas exact o saptamana pana mergem in Portugalia si cu cat se apropie evenimentul, cu atat mai multe griji imi fac. Asa-s eu, imi place la nebunie sa organizez chestii, insa cu cat intru mai in amanunt, cu atat mai mult incep sa ma ingrijorez din cauza unor detalii aparent nesemnificative.

Probabil sunt multi dintre voi care vor spune ca unele dintre cele mai reusite vacante sunt cele spontane, si tind intr-o oarecare masura sa va dau dreptate. Masura respectiva depinde in mod direct proportional de durata excursiei. Cu cat ai mai mult timp la dispozitie, cu atat mai usor poti descoperi la fata locului ce merita vizitat, cum sa ajungi acolo si asa mai departe, iar daca se intampla sa te ratacesti sau sa petreci mai mult timp in fata unui obiectiv, ratandu-l pe altul, nu-i nici o problema, poti reveni a doua zi. In schimb daca ai la dispozitie putine zile si multe obiective, trebuie sa te organizezi bine ca sa poti scoate cat mai mult din experienta. Din acest motiv consider ca e bine sa te bazezi pe spontaneitate atunci cand mergi intr-o vacanta de relaxare, dar sa fii organizat atunci cand e vorba de vizite, obiective turistice, orase mari.

Asa ca va zic sincer ca pentru cele 7 zile in Madeira nu m-am chinuit prea tare. Sunt 7 zile, timp destul sa ne plimbam si sa ne dam seama la fata locului ce vrem sa facem. Sunt pregatita chiar sa pierdem unele zile pe plaja sau in apa, pentru ca in final de aia e luna de miere si de aia am ales o insula. Singura chestie pe care ne-am propus-o mai serios este sa mergem la o degustare a vinului de Madeira.

In schimb, cele 3 zile in Lisabona le-am planificat "la sange". Sa va explic intai de ce. Anul trecut am avut oportunitatea sa vedem tot intr-o foarte scurta vizita (practic doar 2 zile reale de plimbari, pentru ca am ajuns vineri seara si am plecat luni dimineata) un alt oras european (Bruxelles), iar obiectivele turistice erau mult peste posibilitatea fizica de a le vedea pe toate in 2 zile. Desi planificasem oarecum vacanta, recunosc ca in perioada aceea aveam multe altele pe cap, asa ca organizarea mea a fost superficiala si din cauza asta consider ca am ratat cateva chestii demne de vizitat si in schimb ne-am pierdut vremea cu vreo doua-trei, care nu erau cine stie ce. Dar important e ca m-am invatat minte.

Si acum ca sa va amuzati, o sa va explic pasii mei de organizare a unei excursii (in acest caz fiind vorba de 3 zile in Lisabona), cu ajutorul miraculosului internet, niste fisiere word si un program de prelucrare a imaginilor.

1. Cautam pe net harta mijloacelor de transport in comun si o downloadam.

2. Cautam daca orasul are un card de reduceri si gratuitati la obiectivele turistice si pe mijloacele de transport in comun (in cazul asta Lisboa Card) si daca da, cautam lista completa a acestor reduceri. O downloadam.

3. Cautam pe Google Maps harta orasului vizitat, ii dam print screen, o salvam in programul de editare poze ca imagine.

4. Cautam pe net toate obiectivele turistice din oras (sunt sute de site-uri, eu am luat wikitravel, trip advisor si apoi diverse ghiduri turistice online) si le notam intr-un fisier word, numerotate in ordine (deci fiecarei destinatii ii corespunde un numar), cu adresa, orar si cost de intrare (mentionam daca avem reducere sau nu cu cardul).

5. Cautam toate locurile unde se poate manca in oras (pentru operatiunea asta eu am folosit trip advisor, insa cred ca merge doar pentru orasele mari, unde sunt multe review-uri) si le notam pe cele care ne intereseaza si au review-uri pozitive, mentionand adresa (si le numerotam, ca pe obiective).

6. Pe harta orasului care am salvat-o la punctul 3 si cu ajutorul Google Maps in paralel, punem numere cu rosu, ce corespund cu obiectivele. De exemplu, daca obiectiv X este la numarul 1, vom pune pe harta, acolo unde se afla obiectivul, un 1 cu culoarea rosie.

7. Acum ca avem o imagine de ansamblu a orasului si a obiectivelor, le impartim pe zile in functie de regiunile in care se afla (astfel incat sa vizitam in fiecare zi doar o zona a orasului si sa nu pierdem timp pe drum). Facem 3 fisiere word, fiecare cu numele zilei (vineri, sambata, duminica) si notam obiectivele pentru acea zi.

8. Repetam pasul 6, doar ca in loc de obiective turistice punem localurile unde am vrea sa mancam si le notam cu culoarea neagra.

9. In functie de zonele vizitate in fiecare zi alegem localuri cat mai convenabile (voi alegeti ce inseamna asta) si le adaugati in fisierele word corespondente fiecarei zile. Numarul localului depinde de numarul de mese pe care vreti sa-l luati. De exemplu noi avem micul dejun asigurat la hotel, asa ca am pus cate doua locuri in fiecare zi, pentru pranz si cina.

10. Acum vine momentul sa luam la rand fisierele word, sa ne gandim logic cat timp vom petrece la fiecare obiectiv + drumul intre ele si sa taiem de pe lista acele obiective pe care nu tinem neaparat sa le vedem, pana ramanem cu un numar realist de obiective+localuri pe zi.

11. Le aranjam in ordinea in care le vom vizita in functie de orarul lor si traseu.

12. Printam fisierele word si hartile orasului si le luam cu noi.

Si gata, avem toata planificarea 😀 Cum am terminat deja cu asta, ma gandesc sa ma apuc de o lista de cumparaturi si bagaje


7 thoughts on “Cum ne pregatim pentru vacanta?

  1. Toate bune si frumoase Anda draga, dar eu tin neaparat sa subliniez cu roz obiectivele, localurile importante :)))) p.s :Imi cer scuze :))))

  2. Viziteaza Funschal, nu-ti face planuri , o sa vezi acolo ce orasel cochet e…..ai sa-l descoperi
    In rest….eu am fost incantata de preturile bune pe care le-am gasit la shopping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered