Cluj – Bastionul Croitorilor

Cluj – Bastionul Croitorilor

Anul trecut prin toamnă am scris destul de revoltată despre ce consider eu că e greșit în turismul românesc după o nefericită experiență cu muzeele din Cluj. Printre ele se afla și Bastionul Croitorilor, unde nu am putut să intrăm pentru că nu era nimeni acolo. De data aceasta, nu am pornit de acasă cu intenția de a-l vizita, dar am trecut pe lângă el cu aceiași prieteni și l-am văzut deschis, așa că ne-am zis că aceasta este șansa noastră.

Bastionul Croitorilor este important pentru Cluj pentru că este singurul bastion al cetății vechi care s-a păstrat integral. În Evul Mediu în jurul Clujului era un zid de apărare cu mai multe turnuri, și fiecare dintre acestea purtau numele breslei care îl finanțau. Evident, cel în discuție era finanțat de către croitori. Am trecut atât de des pe lângă el, în special în facultate, încât începusem să nu-l mai văd ca partea de istorie care este, ci pur și simplu ca parte integrală din peisajul clujean. Deși a fost restaurat acum vreo 7 ani, abia recent am aflat că se poate vizita și în interior. Ce-i drept, n-am știut niciodată ce anume este în interior, tot ce știam că e vreau să-l văd.

Înăuntru se afla un domn care nu și-a prea ridicat ochii din ziarul pe care-l citea. I-am zis că am vrea să vizităm turnul și el ne-a răspuns că e gratis, cam la asta s-a limitat conversația. La parter și la primul etaj erau ceva fotografii care n-au prea reușit să-mi trezească interesul nici cât să le fotografiez. Însă la etajul 2 am descoperit o expoziție interesantă: Emil Racoviță – Expediție în trecut

Deși mi-au plăcut toate exponatele și mi-a plăcut să-mi imaginez că toate aceste obiecte au fost folosite acum 100 de ani, cel mai mult mi-au plăcut fotografiile făcute de Racoviță în Antarctica, mi se pare impresionant că a ajuns atunci acolo, când și în ziua de azi e destul de dificil:

Și ne-a mai plăcut certificatul lui de naștere, în special limbajul folosit pe vremea aceea:

La etajul 3 ar turnului nu este mai nimic, decât niște scaune. Speram să fie măcar un loc de unde să ieși sau să vezi Clujul de la înălțime, poți face asta doar de la ferestre, însă la etajul 2 există un spațiu de jur împrejur pe care te poți plimba și să te mai oprești la câte o fereastră. Dar nu-i chiar așa sus cum mă așteptam.

Cred că a meritat scurta vizită, în special pentru expoziția cu Racoviță, dar și pentru că Bastionul este o bucată importantă de istorie pentru Cluj. Și având în vedere că e în centru și intrarea e gratuită, nu e un efort prea mare. Vă trebuie doar noroc să-l găsiți deschis.


6 thoughts on “Cluj – Bastionul Croitorilor

  1. Stiu ce zici, dar ma gandesc totusi ca intr-un oras mic, cu mai putine obiective turistice, macar pe alea pe care le ai sa le valorifici.

 1. Tocmai s-au intors parintii mei dintr-o excursie care a inclus printre alte orase si Clujul si au ramas foarte incantati de el si de Gradina lui Botanica. Si de catedrale. Chiar asa, pe cand un articol despre Gradina voastra Botanica?

  Foarte impunator Bastionul, ma bucur ca ai avut ocazia sa-l vizitezi. Eu sunt fan cetati medievale inconjurate de ziduri. 😀 😛

  1. Merita si Gradina Botanica un articol, e adevarat :)) Sa-ti spun sincer, nu am mai fost in ea de vreo.. 3 ani cred. Dar probabil dupa urmatoarea vizita o sa scriu si despre ea.

   Ma bucur ca a fost Clujul pe placul parintilor tai 😀

 2. Gradina botanica din Cluj am vizitat-o si eu in urma cu cativa ani si pot sa spun ca intr-adevar este impresionanta. Am auzit ca si cea de la Iasi este iarasi foarte frumoasa. 🙂 As vrea sa revin la Cluj, dar drumul pana acolo este asa de lung…. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered