Ce e greșit în turismul românesc

Ce e greșit în turismul românesc

În road trip-ul nostru prin Croația, am început inevitabil să compar această țară cu România. Pentru că seamănă și încă foarte tare. De la mâncare, la tradiții, la construcții, la orașe. Zagreb-ul pentru mine a fost un Cluj mai mare.

În plus Croația are, la fel ca noi, munte, mare, lacuri, orașe medievale și așa mai departe. De fapt noi avem Delta Dunării, deci am putea zice că suntem pe plus. Doar că există o diferență majoră și anume turismul și toată logistica care ține de el. Care la ei există și la noi nu.

Nu a fost neapărat un subiect care să mă preocupe în mod deosebit până recent. Dar anul acesta m-a cuprins o poftă imensă de a călători, de a vizita, de a învăța… o poftă pe care o aveam și până acum, dar de data asta a fost mai puternică și mai ușor de pus în aplicare (ce înseamnă să ai mașină). Și pentru că nu pot merge chiar în fiecare weekend în străinătate, o mare parte din excursii ni le-am propus în locuri din România și chiar din Cluj.

Cel mai bun exemplu pentru mine de cât de multe ne lipsesc la capitolul turism a fost o duminică de vară, pe la amiază, când întrebându-ne "ce facem azi?" ne-a venit ideea unui tur al muzeelor din Cluj. Pentru că e orașul nostru până la urmă, trebuie să-l cunoaștem, iar la unele muzee n-am fost de când eram mici, la altele deloc.

Am început cu Muzeul De Istorie al Transilvaniei, unde cu toții am fost cândva demult, prin clasele primare. Îl țin minte ca fiind un muzeu imens, cu multe încăperi și exponate, inclusiv ceva mumii din Egipt și alte chestii din astea interesante, deci eram destul de entuziasmată. Plus că la vârsta aceea nu-mi prea păsa de istorie, dar acum deja fusesem în așa multe muzee de istorie din Europa, că mi se pare aproape necesar să înțeleg mai multe despre istoria Transilvaniei. Însă ajunși aici, am avut o neplăcută surpriză. În locul zecilor de încăperi ne așteptau două, foarte mici și o expoziție temporară de medalii. Întrebăm paznicul dacă asta e tot și ne explică că muzeul e închis de 6 ani (!!!) pentru că nu au primit fondurile necesare pentru renovare de la București și toate exponatele stau momentan în depozit. Mi se pare incredibil. De 6 ani!!! Iar noi am aflat asta acum, din întâmplare, când asta ar putea fi știrea cap de afiș pe orice ziar clujean. Sunt extrem de revoltată, nu doar pentru că muzeul e închis, ci pentru că nimănui nu-i pasă. Unde sunt petițiile cu "Hai să salvăm Muzeul de Istorie", unde sunt activiștii, jurnaliștii, DNA-ul (pentru că sigur s-au blocat undeva pe drum banii ăia), ministerul culturii, minsterul turismului?

Mă rog, după experiența asta am înghițit în sec și am mers mai departe. Bastionul Croitorilor, renovat recent, l-am văzut de multe ori în exterior, niciodată în interior. Ajungem acolo și pe ușă un afiș cu "Revin Imediat". Poftim?! Ne-am mai învârtit un pic în jurul zidurilor, am mai povestit un pic la umbră, au trecut vreo 20 de minute să zic și nu a revenit nimeni. Trist.

Ne-am scos telefoanele să vedem ce alte muzee mai sunt în Cluj și ce program au.

Muzeul Farmaciei – închis duminica (plus joi și 3 sâmbete din lună). Pe orice planetă duminica e ziua de vizitat muzee, că atunci ești liber, atunci ai timp, nu ești la job, n-ai de făcut curățenie, ți-ai revenit un pic din beția de vineri… în Lisabona duminică dimineața erau chiar intrări libere. Ziua în care muzeele sunt de obicei închise e luni, pentru că logică. Apropo de astea, nu e singurul muzeu care e închis în zile ciudate. Aproape fiecare muzeu sau casă memorială din România e închis într-o zi aleatorie, poate fi marți, poate fi joi, poate fi sâmbătă, nu știi niciodată. Oare nu se poate un pic de coordonare?

Muzeul Satului – se închide la 16. Când am văzut asta era ora 15 (și drumu-i lung, că nu-i chiar în centru), într-o zi foarte însorită de duminică, pe care mi-o imaginez ca fiind foarte plăcută dacă am fi putut-o petrece în genul ăsta de muzeu în aer liber.

Muzeul Zoologic – se închide la 14.

Singurul care are un program de vizitare normal, adică de miercuri până duminică (că oricum, cine merge luni și marți la muzee?) de la 09:00 la 17:00 e Muzeul De Artă, dar din păcate aici foarte rar sunt expoziții interesante. Mai sunt câteva alte muzee prin Cluj, dar pe la punctul ăsta deja ni se acrise. Și uite așa, în afară de o expoziție mică de medalii, nu am putut vizita nimic într-o duminică în Cluj. Până la urmă am fost la un film. Mă întreb, ca turist ce faci? Ce poți vedea în afară de Grădina Botanică, Cetățuie și poate câteva clădiri/statui din centru? Dacă ne vin în vizită prieteni din alte orașe, alte țări, unde îi ducem? Hai că vara mai sunt festivale (pentru care tot respectul), dar restul anului?

M-am concentrat mai mult pe Cluj pentru că este situația de care m-am lovit cel mai recent și care m-a revoltat cel mai tare. În țară lucrurile sunt așa și așa, unele obiective sunt puse în valoare frumos (Cetatea Alba de exemplu), altele mai puțin (eu aș zice că la capitolul ăsta intră în special litoralul). Dar deși am avea cu ce, nu se pune deloc accentul pe turism și nu se promovează aproape nimic. Mă credeți că eu când am fost în București la începutul acestui an, aveam o listă cu multe localuri de văzut și absolut nici un muzeu, nici un castel, nici un monument important? Nu că nu aș fi vrut, dar cred că în afara de 2-3 chestii nici măcar nu știu ce există acolo. Momentan, turismul în România e o glumă bună.

Nu-s sigură dacă putem face altceva decât să ne arătăm revoltați și să încercăm să vizităm cât mai multe locuri, să contribuim măcar cu prețul unui bilet. Cu toate că nu știu dacă să am încredere că banii vor fi folosiți în scopurile corecte, dar măcar eu am conștiința împăcată că am încercat. Voi continua să călătoresc și prin țară cât de des pot și să vă povestesc despre cum stă treaba și-n alte locuri.


3 thoughts on “Ce e greșit în turismul românesc

 1. Foarte bune observatiile tale despre turismul romanesc, in timp ce citeam mi-am adus aminte ca am vrut sa vizitez si eu la un moment dat cel mai vechi monument gotic din Transilvania, aflat la 17 km de Brasov, Biserica fortificata Prejmer, dar, stupoare, era inchis pe motiv de concediu de odihna.
  In schimb mie Croatia nu mi s-a parut deloc asemanatoare cu Romania. De la arhitectura si vegetatie(tipic medieteraneene) pana la litoral. Ei au tarmul cu canaluri, un litoral deosebit de spectaculos, unde muntii au fost acoperiti de apa marii si transformati in insule si peninsule, iar noi avem litoral cu dune si plaje.
  Pe coasta Dalmata sunt nenumarate orase muzeu ceea ce noi iarasi nu avem. Fiecare oras are numeroase turnuri, ziduri, palate, constructii medievale bine pastrate si incluse in patrimonul UNESCO, sa fim seriosi, nu e cazul la noi in tara.
  Ei au peste 1000 de insule, pe foarte multe se dezvolta un turism efervescent, noi nu avem asa ceva. Mancarea lor se bazeaza pe fructele de mare. Noi suntem cu micii si sarmalele. Si mamaliguta. Si ciorbitele. :))
  Nu avem ceva in genul Lacurilor Plitvice. Care oricum nu sunt singulare in Croatia…
  Eh, si lista ar putea continua. :))

  1. Pai… eu gandesc asa: ei au munti, lacuri, litoral si orase medievale. Si noi avem toate astea. Ok, nu zic, poate sunt diferite la cum arata, dar eu cand zic ca sunt asemanatoare ma refer la potentialul turistic. De exemplu lacurile Plitvice sunt spectaculoase, dar si Delta Dunarii e spectaculoasa, cu singura diferenta ca la noi nu e asa coada la turisti sa o vada. Ei au Dubrovnikul, dar si noi avem Sighisoara plus tot felul de castele pe care ei nu le au.

   Ca mancare mi s-a parut foarte asemanatoare, si eu au mici si noi avem peste. Plus ca am observat ca peste tot, inclusiv pe litoral, pizza e la moda 🙂
    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered