Budapesta – Muzeele de sâmbătă

Budapesta – Muzeele de sâmbătă

Ce mi-am dorit să văd cel mai mult în Budapesta a fost Grădina Zoologică, pe care mi-am propus-o pentru ziua de sâmbătă. Dar dimineaţa m-am demoralizat complet când am văzut vremea de afară: ploua mocăneşte. Cum n-aveam decât un weekend la dispoziţie, am zis să înfruntăm condiţiile meteorologice nefavorabile şi să vedem ce se poate. Până la urmă am ajuns să vedem şi Grădina Zoologică tot în acea zi, însă despre ea vă voi povesti în alt articol. Astăzi o să vă spun despre cele trei muzee pe care le-am văzut în acea sâmbătă ploioasă.

Primul a fost Museum of Fine Arts, mai pe româneşte Muzeul de Artă. Am prins minunata oportunitate de a vedea două colecţii temporare: Cezanne şi Rodin. De fapt Cezanne a fost unul dintre motivele pentru care am vrut să vizitez acest muzeu, până la urmă câte şanse am în viaţă să văd nişte opere atât de valoroase? A fost până la urmă şi colecţia care mi-a plăcut cel mai mult, din păcate însă n-am avut voie să fotografiem nimic, deci nu vă pot încânta şi vouă ochii. Am apreciat foarte mult că fiecare tablou avea o plăcuţă cu nişte explicaţii în engleză, am descoperit o mulţime de lucuri despe Cezanne şi unele tablouri ale sale sunt chiar impresionante. Eu personal le prefer pe cele mai "întunecate", cu diverse personaje care te răscolesc un pic prin interior. Bineînţeles că cele cu peisaje sau natură moartă sunt poate mai celebre, însă mie mi-au spus mai multe celelalte (cu toate că înţeleg de ce sunt mai valoroase, cel puţin din punct de vedere al tehnicilor utilizate).

Colecţia cu Rodin a fost foarte scurtă şi integrată în cea permanentă. Muzeul în sine este unul absolut imens şi deosebit ca arhitectură, încât m-am cam pierdut la un moment prin toate sălile sale.

Am văzut o mulţime de tablouri şi picturi, la unele m-am holba minute întregi, peste altele am trecut atât de repede încât de-abia le-am văzut cu coada ochiului. Vă zic sincer că muzeul ăsta e prea mare ca să nu-i acorzi o zi întreagă. Noroc că e bine şi cald înăuntru şi mai au şi garderobă, deci a fost un mediu binevenit, mai ales cu ploaia de afară.

Am găsit căteva piese cred eu mai interesante pe care vi le împărtăşesc şi vouă:

Monet

Gauguin

Delacroix

O sculptură mică care se presupune a fi a lui Leonardo Da Vinci

Rubens

La parter mai era o colecţie destul de mare cu arta antică, tot felul de coloane care mi-au adus aminte de lecţiile de istorie dintr-a noua, sculpturi sau mici statuete, chiar şi sicrie şi tot felul de lucruri din astea interesante.

 Al doilea muzeu pe care l-am văzut sâmbătă l-am nimerit mai mult din întâmplare. Ne îndreptam către staţia de metrou, când am văzut un fel de castel:

Era prea frumos să nu intrăm înăuntru şi ne-am dat seama că e un muzeu, doar că nu ştiam care. Am aflat abia după ce ne-am cumpărat biletele: Muzeul de Agricultură al Ungariei. Oricât de plictisitor sună, a fost un muzeu chiar interesant, împărţit pe mai multe secţiuni, unde am aflat câteva lucruri despre trecutul ungurilor, cum ar fi faptul că pescuiau (în special în lacul Balaton) sau era vânători foarte buni. Aici am avut voie să facem poze cu bliţ şi tot, doar că mi se cam descărcase bateria aparatului, aşa că pe acestea le-am făcut cu telefonul:

 

Ultimul muzeu l-am vizitat la insistenţele lui Marian, pentru că mie nu mi se părea foarte potrivit pentru o vacanţă: Muzeul Terorii. Este vorba despre teroarea comunistă. Aici n-am avut voie să facem fotografii deloc, însă nici n-ar fi ajutat la mare lucru, pentru că acest muzeu nu e neapărat de văzut cât de… trăit. E mai degrabă o experienţă prin care treci, pentru că totul se îmbină, de la imagini la lumini şi sunete. Este un muzeu care nu doar că-ţi prezintă un trecut destul de tulburător, dar te face să-l trăieşti. Am văzut tot felul de filmuleţe cu oameni povestind prin ce au trecut, celule, camera unde erau spânzuraţi cei condamnaţi, deci chestii grele, însă pentru mine de departe partea care m-a neliniştit cel mai tare a fost un fel de culoar unde toţi pereţii erau făcuţi din… săpun. Am văzut efectiv oameni care plângeau (probabil înţelegeau mai multe decât mine pentru că multe chestii erau în maghiară şi chiar dacă am găsit nişte explicaţii în engleză scrise pe foi, nu erau chiar la fel).

Pe voi vă interesează să vizitaţi muzee de artă sau de istorie? Ştiu că multora li se par plictisitoare, dar nouă ne plac, în special dacă este prezentată istoria sau arta unei ţări pe care o vizităm pentru prima dată.


3 thoughts on “Budapesta – Muzeele de sâmbătă

  1. Prefer muzeele de arta, cel care m-a impresionat cel mai tare pana acum este Teatrul-Muzeu Dali din Figueres. Pline de simboluri si semnificatii, dar si de iluzii optice, creatiile pictorului spaniol nu au cum sa te lase rece. Acolo totul este…suprarealist. De la decor la sentimentele si senzatiile traite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered