Budapesta din nou

Budapesta din nou

O să ajung să am mai multe articole despre Budapesta decât despre Cluj 😀 Deci iată că am făcut a treia noastră excursie în capitala Ungariei, unul dintre orașele mele preferate din Europa. Când mergi a treia oară într-un loc, lucrurile se schimbă oarecum. În prima noastră vizită, februarie 2013, am vizitat aproape toate obiectivele turistice importante, apoi ne-am reîntors anul trecut în august, când ne-am plimbat pe străzi ca să vedem atmosfera de vară.

De data aceasta am aflat cam cu o săptămână înainte că vom veni. Marian a fost invitat de către Boutiq' Bar să țină un seminar și să fie guest bartender pentru o seară și noi ne-am hotărât să transformăm asta într-o mini-vacanță. Am vrut să-i menționez în mod special pe cei de la Boutiq, pentru că au fost niște gazde foarte bune și ne-au ajutat să avem o vacanță frumoasă. Deși m-am gândit să scriu articolele despre Budapesta pe categorii, m-am gândit până la urmă că tot ordinea cronologică e mai interesantă.

Deci începem cu prima zi. Pornisem din Oradea devreme, îmbrăcați subțire după vremea călduroasă de acolo și am ajuns în Budapesta în frig și ploaie măruntă. Ne-am găsit foarte greu loc de parcare în centru (noroc măcar că duminica parcările sunt gratis) și am zis să ne începem ziua cu o cafea. Am intrat într-un Costa mai mult de curiozitate. E o cafenea în genul Starbucks. Am cerut un cappuccino mediu (cu caramel, beau cappuccino simplu doar unde merită să simt gustul cafelei) și am primit asta:

Sunt curioasă dacă pe cel mare mi l-ar fi servit într-un bol de supă.

Ne-am căutat apoi cazarea, însă era încă prea devreme, camera noastră nu era gata, așa că ne-am gândit să ne mai plimbăm puțin până o să fie. Ne-am oprit la Ben & Sophie pentru că am văzut afișul cu beri artizanale în vitrină. Eu am ales una cu ghimbir, miere și lămâie (deși lămâia cred că e doar feliuța aia de decor), dar oricum a fost interesantă. Se pare că berile artizanale au început recent să apară în Budapesta și devin din ce în ce mai populare.

Despre cazare o să vă povestesc multe, pentru că ne-am mutat de 3 ori, dar o să ajungem la asta când va fi timpul. Pentru prima dată nu m-am ocupat eu de cazare, ci băieții de la Boutiq, am primit doar adresa unde să venim, deci am avut super mari emoții pentru că nu știam unde o să stăm. Până la urmă ne-am cazat la Brody Apartments. Apartamentul pe care l-am primit a fost superb. De 4 persoane, mare, frumos, curat, super drăguț decorat, un fel de artsy-vintage, însă cu tot confortul lumii moderne. Avea un dormitor cu un pat imens, foarte confortabil (zici că dormeai pe un nor), baie cu walk-in-shower, o bucătărie-living mare și frumoasă și un al doilea pat secret undeva în tavan (dacă vă uitați în penultima poză vedeți niște cutii albe care folosesc atât ca spațiu de depozitare cât și ca scări pentru a ajunge la patul de sus. Și locația absolut perfectă, în centru, aproape de tot ce e important.

În continuare am făcut o mică plimbare, am ajuns la Biserica Szent Istvan, foarte aproape de cazarea noastră:

Apoi am mers să mâncăm la Vapiano. Am vrut să văd cum e, Marian mai fusese la unul în Berlin. Practic, Vapiano e un fel de autoservire mai fancy. Arată destul de bine, cu mult lemn și plante.

Ți se dă un card cu care îți cumperi tot ce vrei și la sfârșit plătești. Există secțiuni pentru paste, pizza, salate, antreuri, deseruri etc. (după cum v-ați dat probabil seama, specificul e italienesc). La unele produse, ți se dă un fel de telecomandă pe care o iei cu tine și când începe să vibreze și să iasă lumini din ea, înseamnă că mâncarea ta e gata, așa că duci telecomanda înapoi la bucătar în schimbul porției de mâncare.

Marian și-a luat niște bruschete și paste carbonara, iar la desert un Tiramisu, iar eu am încercat lasagna și o panna cotta cu gem de căpșuni.

Pentru că era foarte frig afară, ne-am petrecut puțin timp prin magazine să căutăm o căciulă, lucru care e mai dificil decât pare în aprilie. Până la urmă am găsit una pentru Marian. Am dat însă peste ceva târg de Paște-Crăciun :))) nu știu cum să-i zic… dar genul ăla cu tarabe de lemn, multe bunătăți, muzică live foarte faină… ne-am luat și noi un Kurtos care a fost foarte bun, n-aș putea însă să-l compar cu cel de la noi pentru că n-am mai mâncat demult.

Seara, cei de la Boutiq ne-au scos în oraș și am descoperit un fel de zonă plină de baruri în Budapesta, despre care nu am știut că există până acum. Ne-am oprit la Spiler Shanghai, un fel de loc hipster-asian, au și mâncare pe care noi nu am încercat-o că tocmai veneam de la Vapiano. Eu am băut doar ceva cidru sec și destul de bun.

Și am încheiat seara într-o altă locație cu beri artizanale, dar nici n-am făcut poze și nici n-as mai știi să-l identific.

Cu toate că vremea nu a ținut cu noi, Budapesta are încă multe de oferit.


5 thoughts on “Budapesta din nou

  1. Ce super, si eu ma gandesc din ce in ce mai des la Budapesta. Poate la primavara viitoare? 

    Ce inseamna bere artizanala? Eu nu prea ma pricep in general la bere… 

    Simpatic restaurantul acela cu autoservire, ceva de genul am testat si eu in Praga. Foarte faina ideea cu magnetul.:)

    Fabulos apartamentul in care ati stat. 🙂

    1. Berile artizanale sunt in general produse in cantitati mai mici si productorii sunt independenti, care nu depind, sau doar in foarte mica masura de brandurile mari din industrie.

      Vapiano au restaurante prin mai multe orase din Europa, nu stiu daca au si in Praga, dar e posibil 🙂

      1. Ah, nu, ideea era asemanatoare, asta din Praga se numea Halveska Koruna.

        Am uitat sa-ti spun ca pentru prima data in viata am incercat si eu cafeaua de la Costa Coffee si mi-a placut foarte mult(tot in Praga).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered