Berlin – Tips and Tricks

Berlin – Tips and Tricks

După road trip-ul din vara asta, care a cuprins 12 zile în 2 țări, 5 cazări, toate cu mașina, stat în diverse apartamente, o semi-țeapă, oameni care nu vorbeau engleza, multe emoții înainte de plecare și alte peripeții, tot ce mi-am dorit pentru următoarea vacanță a fost un concediu super simplu, cu avion direct din Cluj, cazare la hotel, nimic complicat. Așa că am ales ca destinație Berlin. A fost o alegere bună pentru că am găsit aici exact ceea ce am căutat, o vacanță frumoasă, chiar relaxantă, foarte simplă, comodă. În acest articol o să vă povestesc în mare despre Berlin și câteva sugestii pentru o vacanță reușită aici și în următoarele voi detalia despre toate locurile vizitate.

Cazare

Cum vă ziceam, îmi doream mult să stau într-un hotel vacanța asta, pentru simplul fapt că nu mai aveam chef de emoții. Oricum, din căutările mele în mare parte la hoteluri am găsit și cele mai bune oferte. Obsesivul-compulsivul din mine a ieșit la iveală și mi-am făcut un sistem de notare complex până am ales hotelul laugh

Partea care mi s-a părut cea mai complicată în această alegere a fost zona în care să stăm. Spre deosebire de alte orașe în care am făcut city-break-uri până acum, care au centru foarte clar unde este cam tot ce vrei să vizitezi, Berlinul e un oraș cu foarte multe centre. De fapt cu multe cartiere, care fiecare are centrul lui. Unul are muzee, altul are restaurante, altul are baruri și cafenele etc., așadar e oarecum pentru fiecare să aleagă ce-i mai bine pentru el. Pot să vă zic că noi pe tot parcursul vacanței ne-am plimbat doar în trei: Charlottenburg (unde am ales să și stăm), Mitte și Friedrichshain-Kreuzberg. Pe astea vi le sugerez și vouă, o să găsiți majoritatea lucrurilor care vă interesează și în plus e ușor de circulat între ele.

Ne-am cazat la hotelul Park Plaza Berlin Kudamm, l-am rezervat pe booking. Mi-a plăcut la el faptul că a fost foarte confortabil, patul a fost foarte mare și am dormit foarte bine în el, un smart TV pe care am prins și niște programe în engleză, wi-fi-ul a mers foarte bine, baia destul de mare, cabină de duș, produse cosmetice, multe prosoape (am fi putut cere și șlapi și halat, dar n-am mai cerut), minibar, seif, ustensile de făcut cafea și ceai, recepționerul a fost super drăguț și totul a decurs fără probleme. Părți mai puțin pozitive (deși nimic care să fie chiar grav, gen aș mai sta în hotelul ăsta fără probleme): ne-au reținut 20 de euro pe zi (deci 80 euro pentru 4 zile) de pe card, în caz că folosim ceva din mini-bar sau distrugem ceva în cameră. Eu m-am așteptat la asta, aveam oricum bani pe card pe care nu plănuiam să-i cheltui în vacanță deci nu a fost o problemă, dar mă gândesc că pentru alții ar putea fi. A durat cam două săptămâni până i-am primit înapoi. În rest doar că am avut lumină slabă în cameră, nu m-a chiar deranjat asta, doar nu mi-au ieșit pozele foarte clare.

img_6329-mediumimg_6330-medium

img_6331-medium

img_6333-medium 

 

Transport

De anul acesta s-a băgat avion direct Cluj – Berlin (cu Wizz), destul de ieftin, deci acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care am ales destinația asta. Zborul e foarte scurt, o oră jumate. Am avut ceva turbulențe dar nimic foarte grav, n-au fost întârzieri, deci aș zice că e un zbor ok.

Există foarte multe opțiuni de abonamente pentru transportul în comun când ești în Berlin, deci calculați-vă bine înainte de a alege. Noi am ales varianta de câte un abonament zilnic AB în cele 3 zile întregi în care am stat acolo (7 euro), pentru ultima zi am făcut doar un drum dus-întors cu metroul deci am luat un pachet de 4 bilete, nu mai știu cât au fost, dar mai ieftin decât dacă le luai separat și apoi pentru drumul de la aeroport și înapoi am luat un bilet ABC (pentru că e în altă zonă), care a fost 3,60 euro.

De la aeroport am luat trenul și am ajuns cam într-o jumătate de oră, am avut stație aproape de hotel. În rest am circulat des cu metroul și autobuzul, sunt peste tot, foarte ușor de înțeles, ajungi ușor oriunde, ne-am descurcat foarte bine cu ele. Pentru toate sunt valabile aceleași bilete, le poți lua de la tonomate și trebuie validate.

 

Prețuri și Obiective Turistice

Moneda Germaniei este euro, deci este destul de ușor. Ca prețuri, nu mi s-a părut nici cel mai scump oraș din Europa, dar nici cel mai ieftin. Aș zice că e mediu spre sus. Am mâncat doar de vreo 2 ori într-un restaurant și am lăsat de fiecare dată cam 40 euro pentru amândoi.

La obiective turistice vă sugerez să vă organizați de acasă, pentru că puteți găsi tot felul de combinații avantajoase. Sunt și câteva carduri pentru turiști disponibile, noi nu ne-am luat pentru că am calculat ce voiam noi să vizităm și nu ne avantajau foarte tare. Pentru muzeele de pe Insula Muzeelor am luat un bilet de o zi. E 18 euro și poți intra la câte vrei în ziua aia (cred că există și variante pe mai multe zile). Având în vedere ca un singur bilet e între 10-12 euro, mi s-a părut o afacere bună. Noi am reușit să vizităm 3 într-o zi. La Grădina Zoologică și Aquarium poți să-ți iei tot așa, bilet combinat, e 20 euro pentru amândouă în loc de 14,5 euro pentru fiecare.

Și sunt multe, multe lucruri faine de văzut, un city break de 4 zile clar nu e de ajuns să vezi totul, eu tot sper să mai mergem cel puțin o dată.

Orașul și Oamenii

Mi s-a părut impresionant Berlinul, are clădiri foarte mari, cred că am avut aceeași senzație și în București, comparativ Clujul mi se pare minuscul. Nu pot să zic că are o arhitectură spectaculoasă ca alte orașe europene, cam totul e foarte nou, cred că cea mai spectaculoasă clădire e catedrala (pe care efectiv nu m-am săturat să o footgrafiez, i-am făcut zeci de poze), care am aflat ulterior că nu e așa veche, e doar făcută să arate veche. Și mai tot orașul e în construcție, ceea ce poate deveni un pic enervant câteodată.

img_6336-medium

Berlin e capitala europeană a street food-ului, și sunt multe multe opțiuni de mâncare, dar o să scriu un articol separat despre asta. Un alt detaliu de remarcat sunt urșii. Ursul e simbolul orașului (nu cred că se știe de ce) și am văzut urși peste tot. La început îi pozam pe toți, la un moment dat am renunțat.

img_6334-mediumimg_6366-mediumimg_6335-mediumimg_6497-mediumimg_6817-medium

Cel mai trist pentru mine a fost faptul că am ratat toate târgurile de Crăciun, noi am fost în perioada 16-20 noiembrie și majoritatea se deschideau în 21 noiembrie.

img_6364-medium-1

Dar măcar erau luminițe în restul orașului care ne-a mai înveselit puțin.

img_6524-medium

Cât despre oameni, am avut doar experiențe plăcute. Toți cei cu care am vorbit (în localuri, pe stradă când am cerut indicații, în hotel, în obiectivele turistice etc.) știau bine engleză și au vorbit foarte drăguț cu noi, chiar nu înțeleg de ce zice lumea că nemții sunt reci, mie mi s-au părut simpatici.


3 thoughts on “Berlin – Tips and Tricks

  1. Uite ca nu am pus niciodata Berlinul pe lista mea de calatorii. Nu prea ma tenteaza sa-l vizitez, poate din cauza arhitecturii. Cat de ieftin a fost biletul de avion dus-intors/persoana? Cu sau fara bagaj de cala ati mers?

    Hotelul mi-a placut mult. Dar faptul ca iti iau de pe card atatia bani ma face sa evit un astfel de loc. 

    1. A fost destul de ieftin biletul de avion, parca 600 lei 2 persoane, dus-intors, cu un bagaj de cala (care a fost partea mai scumpa, fara bagaj de cala era vreo 450 lei).

      Stiam inainte de a merge acolo ca o sa-mi ia banii de pe card, a fost un mic inconvenient, recunosc, dar hotelul a avut prea multe alte avantaje ca sa nu fac acest compromis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered