Belgrad – Muzeul Nikola Tesla

Belgrad – Muzeul Nikola Tesla

Una dintre surprizele plăcute pe care le are Belgradul de oferit este Muzeul Nikola Tesla. Este un pic de mers până acolo din centru, vestea bună este că taxi-urile sunt ieftine în Belgrad. Sigur ați auzit de Tesla până acum, un foarte important inventator, inginer (electric și mecanic), fizician etc., lucruri despre care știam și eu, dar nu chiar atât de multe despre viața lui. Un amănunt interesant este faptul că pe parcursul vieții sale, Tesla a petrecut doar 31 de ore în Belgrad.

Prețul biletului la muzeu este de 250 dinari (aprox. 9 lei). Este un muzeu mic dar foarte interesant, iar noi am ajuns chiar pe la începutul turului în engleză. Am ratat din păcate filmulețul de început, dar am hotărât să nu mai așteptăm până începe al doilea tur. Am prins însă faza de experimente, cam toate legate de electricitate pe sisteme inventate de Tesla. Au fost super interesante și câțiva dintre participanții la tur au avut chiar ocazia de a atinge un fulger (unul mic, bineînțeles). Eu recunosc că nu am avut curaj. Fac o mică paranteză să vă spun că anul acesta s-au împlinit 160 de la nașterea lui Tesla și cu această ocazie în Belgrad s-a construit celebrul lui "transformator", pe care nu a reușit niciodată să-l pună în practică la scală mare pe parcursul vieții.

Am încercat să fac fotografii și la partea de experimente, din păcate trebuia să prind momentul perfect și nu am prea reușit, era și foarte multă lume la acest tur.

Apoi ni s-a povestit despre viața lui Tesla, care mi s-a părut extrem de interesantă. De exemplu faptul că era germofob și purta tot timpul mănuși, dar că în același timp era un bărbat elegant, tot timpul la costum. În ultima parte a turului, am putut să vedem câteva obiecte care au aparținut marelui fizician.

img_6229-medium img_6230-medium img_6231-medium img_6232-medium img_6233-medium img_6234-medium img_6235-medium img_6236-medium img_6237-medium img_6238-medium img_6241-medium img_6242-medium img_6243-medium img_6245-medium Însă cel mai important obiect din expoziție este chiar Tesla, adică urna cu rămășițele lui incinerate. Are o forma destul de ciudată și futuristă pentru o urnă, adică o sferă.

img_6244-medium

Cum vă ziceam la început, muzeul este destul de mic, dar mie personal mi-a plăcut foarte mult și mi se pare un obiectiv foarte interesant de vizitat dacă treceți prin Belgrad.

De la muzeu ne-am întors în centru pe jos și vă arăt câteva clădiri pe care le-am văzut pe drum.

img_6246-medium img_6247-medium img_6252-medium


2 thoughts on “Belgrad – Muzeul Nikola Tesla

  1. O curiozitate, daca-mi este permis, ai fost pasionata de fizica in anii de scoala? 

    Interesant muzeul, dar eu doar cand aud de fizica(si matematica) dau sa fug. :))

    1. Nu am fost neaparat pasionata de fizica, dar imi place sa stiu cate putin din fiecare domeniu. Mi s-a parut muzeul mai interesant pur si simplu din punct de vedere al unei personalitati istorice foarte interesante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered