Belgrad – Locuința Prințesei Ljubica

Belgrad – Locuința Prințesei Ljubica

Nu am știut foarte multe despre istoria sârbilor înainte de vacanța de astă-vară despre care încă mai scriu, dar oprirea în Belgrad a fost un moment bun să mă pun la curent cu unele lucruri. Printre ele, am aflat despre prințesa Ljubica, soția prințului Milos, care a domnit în Serbia 22 de ani și a pus bazele dinastiei Obrenovic, ce a condus țara neîntrerupt timp de 86 de ani. Nu știu extrem de multe despre prințesă decât faptul că a fost extrem de influentă politic și că a omorât-o pe una dintre amantele soțului ei din gelozie (fun fact).

Locuința sa este însă foarte importantă astăzi din punct de vedere cultural, dar mai ales arhitectural, pentru că a pus bazele arhitecturii sârbești contemporane. A fost construită în 1830, a fost declarată proprietate culturală de categoria întâi și astăzi aparține Muzeului Belgrad.

Nouă pot să zic că ne-a purtat noroc, pentru că după câteva secunde de când am pășit înăuntru, afară s-a pornit o furtună. Noi ne-am petrecut acest timp admirând locuința, superb mobilată, și pe când am ieșit și ploaia s-a oprit. Intrarea a fost cam 200 de dinari (aproximativ 7-8 lei), am fost întâmpinați de o doamnă foarte drăguță care ne-a explicat cum să facem turul și am avut voie să facem poze, ceea ce m-a bucurat foarte tare. Casa are două nivele, parter și etajul întâi și are multe camere, iar în fiecare există un text, cu traducere în engleză, care povestește despre istoria încăperii sau semnificația obiectelor din ea.

Nu mai țin minte multe detalii, știu doar că mi-a plăcut mult. A fost una dintre obiectivele mele preferate, am putut să văd o istorie foarte bine conservată și te face să simți că tragi cu ochiul la viața nobilității de atunci. Casa are foarte multe influențe turcești pentru că pe acea vreme Serbia era sub conducerea Imperiului Otoman. Vă las cu câteva fotografii.

img_6256-medium img_6257-medium img_6258-medium img_6259-medium img_6260-medium img_6262-medium img_6263-medium img_6264-medium img_6265-medium img_6267-medium img_6268-medium img_6269-medium img_6270-medium img_6272-medium img_6273-medium img_6274-medium img_6275-medium img_6276-medium img_6277-medium img_6278-medium


2 thoughts on “Belgrad – Locuința Prințesei Ljubica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered