Barcelona – Orașul lui Gaudi

Barcelona – Orașul lui Gaudi

Dacă este un capitol la care Barcelona excelează, acela e cu siguranță arhitectura. Mi-au plăcut multe lucruri aici, dar acesta e pe primul loc. Nu am cunoștințe foarte multe în domeniu (mă cam limitez la a diferenția câteva stiluri), însă mă interesează orice ține de artă și pot să spun că nu m-am plictisit deloc în acest oraș boem. Și dacă până acum nu aveam un arhitect favorit, sigur a trecut Gaudi pe primul loc (până mai învăț măcar un nume cel puțin). Mi s-a părut natural să îi dedicăm o zi întreagă din city break-ul nostru.

Am setat ca prim obiectiv în Barcelona și pe cel mai important, adică Sagrada Familia. Ne-am luat bilete în varianta cu audio-ghid și sunt extra-fericită că am făcut această alegere, pentru că m-am oprit la fiecare părticică din biserică și am descoperit o mulțime de detalii pe care nu cred că le-aș fi aflat altfel. Sagrada Familia e frumoasă pe dinafară, însă cel mai tare m-a impresionat interiorul. Mult mai mare decât mă așteptam și fiecare detaliu gândit la perfecțiune: vitraliile nu au doar semnificație spirituală, ci balansează lumina astfel încât să ajungă la ideal. Am descoperit mai târziu că aceasta era una dintre obsesiile lui Gaudi. Acustica e de asemenea complex gândită. Sunt foarte multe de văzut, foarte multe de contemplat, noi am petrecut cam o oră și jumătate aici și asta fără să avem vreo conexiune religioasă cu locul (pentru cei care ar avea, probabil că e cu totul altă experiență). Dar mai bine las fotografiile să vorbească, pentru că și așa am făcut destule (unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai tare în Barcelona a fost faptul că am fost lăsată să fotografiez aproape orice, cu o singură excepție).

În continuare am ajuns la Park Güell. În parcul propriu-zis intrarea este gratuită, doar în zona monumentală este intrare (ieftină comparativ cu alte obiective din Barcelona) și la casa muzeu Gaudi, unde noi însă nu am mai intrat. Parcul mi-a plăcut enorm, pentru că e vesel și colorat, iar la intrare sub niște coloane era muzică live și oameni bine dispuși. În zona monumentală am văzut multă inspirație din natură (un alt specific al lui Gaudi), cu toate că cele două clădiri de la intrare m-au făcut să mă gândesc mai degrabă la turtă dulce. M-au impresionat drumul cu coloane înclinate pentru că păreau rupte direct dintr-un vis, tehnica lui cu mozaic și bineînțeles terasa principală, cu banca ondulată de jur împrejur.

Ultima vizită legată de Gaudi a fost Casa Batlló. Probabil cea mai scumpă intrare din tot ce am vizitat (21,50 euro), dar a meritat pe deplin. Și aici am avut audio-ghid și am descoperit atâtea înțelesuri ascunse ale acestei case inspirată de apă și natură. Întâi am văzut fațada, care e super impresionantă și încă se speculează asupra balcoanelor care arată a scheleți și ce ar putea însemna. Scara interioară este ca o coloană vetrebrală a acestei casă-organism. Mi-au plăcut enorm vârtejurile din tavan, mansarda albă cu pereți curbați, hornurile deosebite, dar cel mai mult mi-a rămas în minte un filmuleț pe care l-am văzut într-o încăpere întunecată care îți arăta spiritul casei. Oricum, clar printre obiectivele mele preferate din Barcelona.

După atâta artă și culoare, am hotărât să ne încheiăm ziua la Dry Martini Speakeasy. Barul mi-a dat senzația unui Gentlemen's Club, cu decor old school, bar din lemn, toți barmanii îmbrăcați în alb… noroc că mai erau vreo două femei că altfel nu m-aș fi simțit în largul meu. Dar mi-a plăcut experiența și bineînțeles că am încercat un Martini (cu fructul pasiunii), foarte bun. Mi-a plăcut că au avut un meniu special doar pentru Martini (și unul pentru Mojito), lumina difuză și în general cam tot display-ul barului, de la o roată mare de cașcaval la o frapieră imensă cu șampanie. Ah, și foarte tare că vând aici un echipament de bar branduit.

Prima zi în Barcelona a fost una plină de artă și culoare și din fericire și cu mult soare, chiar dacă a bătut vântul rău.


4 thoughts on “Barcelona – Orașul lui Gaudi

 1. Eu am fost in 2010 in Spania iar pentru Barcelona am alocat o singura zi. De aceea nu am vazut prea multe obiective, mi-ar fi placut sa si intru, nu doar sa admir exteriorul constructiilor lui Gaudi. La Sagrada Familia era o coada imensa si cum eram cu grupul si ne grabeam nu am avut timp sa stam sa luam bilet. In Parcul Guell am intrat si ne-am plimbat, evident. Casa Batllo nu am vazut-o decat din autocar. Am avut insa un ghid, un baiat tanar care ne-a vorbit tot drumul. Obosisem eu de cate detalii ne dadea. Evident ca atunci eram foarte entuziasmata, acum m-am mai temperat. :))
  Mi se par destul de scumpe intrarile la aceste obiective. Nu ati vizitat si Casa Mila?

  1. Sunt destul de scumpe intrarile, dar la astea trei cel putin eu zic ca a meritat. Pentru Sagrada Familia mi-am cumparat biletele de acasa online, deci n-a fost nevoie sa stau la nici o coada 🙂

   Sunt foarte multe obiective in Barcelona si le-am ales doar pe cele la care am primit recomandari sau despre care am citit recenzii bune, nu aveam cum sa vizitez totul, partea buna e ca daca mai vrem sa mergem in Barcelona o data avem inca o multime de lucruri de vazut. La Casa Mila nu am fost.

 2. Pentru Sagrada Familia  as vrea o zi intreaga in Barcelona. Toti care au vizitat orasul au spus ca le-a luat cateva ore bune s-o viziteze si tot simt ca au mai ramas lucruri nedescoperite indeajuns. Si cred ca da, varianta cu ghid audio e o idee geniala in astfel de situatii, sa fii sigur ca nu pierzi amanunte esentiale.

  1. Acuma nu stiu ce ai putea face chiar o zi intreaga. Depinde si de tine si de cata rabdare ai la detalii, dar audio-ghidul tine cam 75 minute si te duce peste tot si te si tine vreo 5-10 minute in fiecare zona, deci ai timp sa privesti fiecare detaliu. Doar in turnuri n-am intrat si la muzeu n-am stat foarte mult, dar chiar si astea impreuna mai mult de o ora nu cred ca tin. Am vazut insa multi oameni care au ramas acolo sa se roage, dar asta doar daca chiar esti religios.
    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AWSOM Powered